Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!

Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!

A jó bor korral érik, tartja a mondás. Sajnos ez a MacBook felhozatalról nem mondható el. Azonban ha jól bánsz vele, hosszabb idő alatt sem veszít sokat az értékéből. Ha követed az alább leírtakat, garantáltan hosszú idővel növelheted a MacBook életerejét.

A felhasználók többsége hajlamos sopánkodni azon, hogy a készüléke egy idő után megadja magát. Sohasem magukat hibáztatják, sokkal inkább a gyártókat, akik szerintük átverik a vásárlókat, és „rossz minőségű készülékeket árulnák, ráadásul drágán”. Ebben nem értünk egyet.

Tapasztalatinkból kiindulva, a legtöbb meghibásodás a felhasználók felelőtlenségének köszönhető. Természetesen előfordulnak általános hibajelenségek, minőségileg rosszabb alkatrészek, de az Apple oldaláról ilyennel ritkán találkozhatunk. Ahogy az autódat is rendszeresen szükséges elvinned szervizbe, úgy egy mindennapi használatban lévő készüléknél, mint például a MacBook-nál, ez hatványozottan igaz!

Az alábbiakban felsorolt karbantartási műveletek ráadásul alig igényelnek időt, és anyagi értékük is elhanyagolható, egy új laptop vásárlásával összevetve. Ezeket érdemes megfontolnod:

Újrapasztázás

Az újrapasztázást kétévente ajánljuk elvégeztetni. A paszta a gyártás során kerül fel a MacBook processzorára és videókártyájára, egyfajta hővezető képezve azokon.

5015806926_7fc3be4144_b

Ahogy a képeken láthatod, ez egy ezüstszínű, folyékony halmazállapotú anyag. Használattól függően 2-3 éven belül a paszta teljes mértékben megdermed, kiszárad, ekkor nagyban csökken a teljesítőképessége.

Ekkor a ventilátor kevésbé tudja ellátni a feladatát. Élvezeti szempontból is előnytelen, hiszen ekkor a gép sokkal jobban melegszik, a ventilátor többet dolgozik, azaz sokkal hangosabban fog működni. De ez elhanyagolható probléma ahhoz képest, hogy a GPU leéghet. Sőt ez annyira nem szokatlan jelenség, hogy Retina MacBook korábbi verzióinál ezt típushibának titulálta az Apple is. Te döntöd el, érdemes-e kétévente újrapasztáztatni a készüléket, vagy inkább újabb GPU-t vásárolni bele.

Tisztítás

20170220_193559

 

A másik általános karbantartási folyamat, amit kiemelten ajánlunk, a készülék tisztítása. Hasonlóan, kétévente ajánljuk a MacBook tisztítását, amely szintén több hónappal hosszabbítja a készüléked életét. Az apró miniatűr porszemek leginkább a szellőzőnyíláson jutnak be.

Legnagyobb problémát szintén a ventilátornál okozza, a lerakódott porszemek gátolják annak hatékonyságát, azaz hangosabban fog zúgni és kevésbé hűteni. Szervizünkben találkoztunk már olyan esettel, amikor a ventilátor egyik oldalára egy nagyobb koszolódás ragadt, így a forgásának tengelye megváltozott.

Szoftveres karbantartás

Természetesen nem csak a MacBook hardverezését, hanem a szoftverét is rendben kell tartani. Többen beleesnek abba a hibába, hogy az újraszoftverezést összekeverik egy általános frissítéssel, pedig teljesen más a kettő.

macOS-Sierra-Installed-on-VMware

Az Apple úgy dolgozta ki az operációs rendszereit, hogy újratelepíteni ne kelljen őket, helyette évente frissítéseket ad a meglévő rendszerhez. Azaz nem egy teljesen új, letisztult rendszert kapsz, csupán a régire, egyfajta javító csomagot telepítesz.

Előnye, hogy nem szükséges évente az adataidat lementened egy új rendszer kedvéért, viszont ennek eredményeképpen egy idő után a halmozás miatt nagyon belassul a MacBook. Arról nem is beszélve, hogy a 2009/2010 előtti készülékeken is frissíti magát a rendszer, pedig hardveresen ezek már nem tudják teljesíteni az elvárt szintet, ezért jobb megtartani ezeken a gépeken a régi rendszert.

Érdemes ilyenkor hozzánk elhoznod hozzánk egy teljes szoftveres újratelepítésre. Ha szeretnél régebbi MacBook-on is aktuálisan legújabb rendszert futtatni, a következőket javasoljuk.

SSD telepítés, Memória bővítés

flashstorage13inchmacbookair

A 2012/2013-as évjáratot megelőzően a készülékekben HDD-t helyeztek el, ami érezhetően sokkal lassabb munkavégzésre alkalmas, mint az SSD. Ha szinten szeretnéd tartani a MacBook Air-t, mindenképpen ajánlunk egy SSD beépítést.

Akkumulátor

Az Apple 1000 ciklust ígér az akkumulátoroknak. A ciklus egy teljes feltöltést jelent. Ez a becslés szerintünk rendben van, mi is hasonlót tapasztalunk, sőt, gyakran találkozunk olyan 1000 ciklus feletti akkumulátorokkal, amik még mindig több órán keresztül bírják az ébrenlétet.

NaerLAruCm1ZfUBw

Azonban, ha rohamosan fogy a kapacitása, és az eredeti állapotának üzemidejét csak töredék mennyiségben képes reprodukálni, mindenképpen ajánljuk a cseréjét. Üzletünkben gyári Apple akkumulátort ültetünk a készülékbe! A Retina MacBook előtti gépek esetében fél órát, az utána kiadott gépek esetében egy napot vesz igénybe a cseréje.

2015 MacBook billentyűzet problémák

 Kicsit ellentmondva saját magunknak, az utóbbi időszakban egyre többször találkozunk azzal a súlyos hibával, hogy a 2015-ös MacBook 12”-os MacBookon egy éven belül elkopnak a billentyűk. Mivel ez roppant kellemetlen probléma, természetesen foglalkozunk ezzel a hibával, ellentétben az Apple szervizekkel.

macbook tippek trükkök
Megosztás: