Megéri-e a jövőben Huawei okostelefont venni?

2022.06.10 0 hozzászólás 1183 olvasás
Megéri-e a jövőben Huawei okostelefont venni?

Ebben a cikkben utánajárunk annak a kérdésnek, hogy megéri-e a jövőben Huawei készüléket vásárolni, és hogy mi várható a magyarországi okostelefon piacon a kínai óriásvállalat készülékeitől.

Az elmúlt pár évben átalakult az Androidos telefonok erőviszonya, a korábban nagyon jól szereplő Huawei népszerűsége hatalmasat zuhant, melynek oka az USA által indított kereskedelmi embargó, mellyel mi is foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben.

Ha új okostelefont szeretnél vásárolni – és ragaszkodsz az Androidos telefonokhoz – és gondolkodsz egy Huawei telefon beszerzésén, akkor ezt a cikket mindenképpen érdemes elolvasnod, mert sok hasznos információra tehetsz szert.

Először is nézzük át, hogyan zuhant ekkorát a Huawei.

Mi történt a Huawei-el az elmúlt években?

A Huawei és az USA konfliktusa meglehetősen régre nyúlik vissza, még az előző előtti elnök, Barack Obama regnálása alatt kezdődött a konfliktus.

A valódi hidegháború azonban Donald Trump elnöksége alatt indult be, ugyanis  Trump konkrét lépéseket tett annak érdekében, hogy a Huawei – nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva – ne árulhassa termékeit az Amerikai Egyesül Államok területén.

És hogy miért?

Az USA álláspontja szerint a Huawei túl szoros kapcsolatot ápol a nem éppen demokratikus módon működő Kínai Kommunista Párttal, így elképzelhetőnek tartja, hogy a diktatórikus állam a Huawei készülékeit – melyet hatalmas számban értékesítettek korábban az USA-ban – kémkedésre használja Kína vezetése.

Huawei telefon egy USA zászló előtt

(kép forrása: optimagazine.com)

Emellett a Huawei olyan technológiákkal felszerelt készülékeket adott el Észak-Koreának, Iránnak és Szíriának, amelyekre az USA nem adott engedélyt. Ezzel a lépéssel pedig a Huawei megszegte az USA-val kötött szerződések feltételeit.

A 2019-es év volt az egyik leghangosabb, hiszen ez év májusában az USA feketelistára tette a kínai vállalatot, majd miután az amerikai piac megérezte a kínai készülékek hiányát, már az év június 29-én visszakozott Trump. Újra megkezdődtek a tárgyalások a Huawei és az USA között, igaz már olyan feltétellel, hogy csak olyan termékeket értékesíthetnek, melyek nem alkalmasak kémkedésre.

A 2020-as évet Trump annak szentelte, hogy Európa országait is rábeszélje arra, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a Huawei-el. Ez nem teljesen alakult az elképzelései szerint, több ország – mint például Magyarország is – még szorosabbra is kötötte az együttműködését a Huawei-el.

A Huawei számára felcsillant a remény Trump veresége után, azonban az új elnök, Joe Biden is azt vallja, hogy továbbra is erős kézzel kell bánni a Huawei-el.

Mi lett ennek a háborúnak a következménye?

A Huawei okostelefonok felhasználói számára a legnagyobb változást egyértelműen az okozta, hogy a Google – amerikai nagyvállalat lévén – megvonta a támogatást a Huawei okostelefonoktól.

De mit is jelent ez?

A Huawei újabb készülékei már nem Android operációs rendszerrel vannak ellátva, hiszen az Android a Google terméke, így ezt nem használhatja a Huawei. Ezt egy saját operációs rendszer, a HarmonyOS kifejlesztésével orvosolta a kínai tech-óriás.

HarmonyOS egy Huawei telefonon

(kép forrása: technokrata.hu)

Emellett pedig a androidosok által használt Google Play Áruház is megszűnt a Huawei telefonokon, így a HarmonyOS-re már a Huawei saját alkalmazás-letöltőjéből lehet az applikációkat letölteni.

Ez a dolog első hallásra sokkal rémisztőbb, mint amennyi problémát valójában okoz. A HarmonyOS egy jól működő rendszer lett, ami szinte a megszólalásig hasonlít az Android rendszerhez. Persze vannak kisebb eltérések, de ezek nem akkorák, hogy ne lehetne megszokni őket.

Magyarországon mennyire esett vissza a Huawei használata?

A magyar okostelefon-piacon továbbra is igen nagy szerep jut a Huaweinek. Megkérdeztem erről a Smart Clinic szervizvezetőjét is, aki azt mondta, hogy az Apple után Huawei telefonokból hoznak be legtöbbet javíttatni az üzletbe.

Egy ideig kérdés volt, hogy a régebbi, még Google támogatással megjelent Huawei telefonok kapnak-e frissítéseket az Android rendszerhez. 2020-ban ezek a modellek, mint például a P20 és P30 szériák, megkapták az Android 10 frissítéseket.

És mi várható a jövőben a Huawei telefonokat illetően?

Nem kell félni a Huawei telefonoktól

Akik minőségi készüléket szeretnének és nem akarnak iPhone-t vagy például Samsungot vásárolni, azok számára továbbra is egy jó választás lehet a Huawei. Az operációs rendszer szinte teljesen ugyanaz, az alkalmazások beszerzését illetően pedig csak annyi változott, hogy már nem a Play Áruházból kell őket letölteni.

Ettől az apróságtól eltekintve nem változott a Huawei készülékek minősége és kezelése.

A Huawei telefonok – különösen az erősebb, felső kategóriás készülékek – mindig is a nagyszerű hardveres felszereltségről voltak híresek, melyeket a többi gyártóhoz képest mérsékelt áron lehetett megvásárolni.

Erre igen jó példa a 2020 áprilisában megjelent Huawei P40, amely Kirin 990 CPU-val, 6,1 hüvelykes OLED kijelzővel, 6 illetve 8 GB RAM belső memóriával, 3800mAh-s  akkumulátorrall és egy 50, egy 16 és egy 8 MP-es hátlapi kamerával van felszerelve. Ezek igen impozáns paraméterek, különösen annak fényében, hogy a huawei P40 már 200 ezer forint alatt is megvásárolható.

Huawei P40 zöld háttér előtt

(kép forrása: movertix.com)

Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy a magasabb árfekvésben lévő Huawei készülékek ára kissé megemelkedett az utóbb időben, néha már az iPhone-ok árához lehet mérni. Ezt mindenképpen mérlegelni kell, mennyire jó befektetés ez, hiszen az Apple készülékek értékállóbbak más gyártók készülékeinél.

A drágább modellek szervizelése is húzós tud lenni, hiszen egy AMOLED kijelző cseréje akár 70-100 ezer forintba is kerülhet. Ez persze nem a Huawei sajátossága, a kiváló minőségű kijelzők más gyártók esetében se olcsóbbak.

Apropó! Szervizelés szempontjából milyenek a Huawei telefonok?

A Huawei javítása nem okoz gondot itthon

Szervizvezetőnk ebben a kérdésben úgy nyilatkozott, hogy a Huawei készülékeknél az alkatrész ellátottság kiváló.

Minden modellhez könnyen elérhetőek az alkatrészek, így a Huawei telefonok szervizelése nem állítja kihívás elé a szervizeket.

Mindenképpen érdemes kiemelni azt is, hogy a Smart Clinic hamarosan Huawei szakszerviz lesz. Ennek előzményeként már azt sikerült elérni, hogy be tudunk szerezni alkatrészeket a gyártótól, így a Huawei telefonok szervizelését már gyári alkatrészekkel végezzük.

okostelefon javítás közben

Emellett ha ragaszkodsz a gyári alkatrészek nyújtotta minőséghez, és iPhone-t használsz, akkor is érdemes nálunk szervizeltetni a készüléked, hiszen tavaly óta a Smart Clinic része az Apple IRP programjának.

A cikkben leírtak alapján tehát a Google támogatás megszűnése és az Androidról a saját operációs rendszerre való váltás ellenére továbbra is megéri Huawei telefonokat vásárolni.

Ha pedig javításra lesz szükséged, ne feledd, mi már most is gyári alkatrészekkel dolgozunk, így ha problémád akad a Huawei telefonoddal, foglalj hozzánk időpontot és kollégáink mindenben a segítségedre lesznek!