Miért romlik ilyen gyorsan az akkumulátorom kapacitása?

2022.06.28 0 hozzászólás 5613 olvasás
Miért romlik ilyen gyorsan az akkumulátorom kapacitása?

Ma külön foglalkozunk az egyik ügyfelünk által felvetett problémával. Megválaszoltunk egy olyan kérdést, aminek köszönhetően ezentúl biztosan hosszabb élettartamú lesz a készülékének akkumulátora.

Egy Ügyfelünk ma hozott egy iPhone 7-et aksicserére. Ez önmagában nem is lenne érdekesség. Azonban Ügyfelünktől elhangzott egy panasz, miszerint a behozott készülék alig múlt el egy éves, de az akkumulátor élettartama már az eredeti üzemidő felét sem biztosítja. A beszélgetésünk során kiderült, hogy nem feltétlenül az akkumulátor hibája, hogy a teljesítménye ilyen hamar ennyit csökkent.

A lítium-ionos akkumulátorok kapacitása (töltéstároló képessége) az akkumulátorban lévő lítium-ionok számától függ – ezzel még nem mondtunk újat. Ezek az ionok az akkumulátor töltésekor a negatív elektródákhoz vándorolnak, kisütéskor pedig visszatérnek a pozitív fém-oxid-elektródákhoz. A fent leírt folyamat következtében a katódban lévő fém ionok oxidálódni kezdenek, időnként pedig kiszabadulnak a katódból és az anódhoz vándorolnak. Ezt követően az anód közelében kölcsönhatásba lépnek az anódot körülvevő területtel, így képezve egy elektromosan szigetelő réteget. Ennek eredményeképpen a csapdába ejtett lítium-ionok töltés és kisütés során már nem lesznek képesek vándorolni, minek következtében az akkumulátor kapacitása (töltéstaroló képessége) minden töltésciklust követően csökken.

iphone7_akkumulator_csere

A lényeg tehát, hogy minden töltési ciklussal rövidül az akkumulátor élettartama. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rendszerességgel és milyen módon töltik a készüléket. A szóban forgó iPhone 7 akkumulátora is azért járt így, mert mint kiderült nem a legjobb életutat járta be. De most, hogy a készülék tulajdonosa tudja mit nem szabad tennie, minden máshogy alakul majd.

Mit nem szabad? Mit igen?

A fent említett iPhone 7 akkumulátora ezeket kellett hogy kiállja:

  • Szinte mindig töltőre volt dugva (éjjeliszekrényen, a munkahelyen, és az autóban)
  • Folyamatosan napon és melegben volt
  • Otthon olcsó töltőről kapott áramot amitől gyakran forrósodott

Rövid távon ezeket jól viseli az akkumulátor, de egyszerre ráadásul állandóan, már egyáltalán nem. Ügyfelünk figyelmét is arra hívtuk fel, hogy az akkumulátort lehetőség szerint tartsa 20 és 90% között, valamint éjjel se hagyja folyamatosan töltőn. Ha egy töltő használatakor a telefon melegszik, az nem feltétlenül probléma, de ha túlmelegszik, az már nem tesz jót neki. Ha pedig egy töltőnél - pláne ha az egy olcsó kínai töltő - többször is tapasztalja ezt a jelenséget, akkor azonnal cserélje ki egy minőségi töltőre, mert akár komolyabb károkat is okozhat a készülékben.

iphone7_gyari_tolto

Gyári Apple töltő belülről

Mire ezt a néhány infót átadtuk ügyfelünknek, el is készült az iPhone 7 akkumulátor cseréje, aminek külön örült - így egy újabb boldog ügyfelet köszönthettünk köreinkben. Javasoljuk tehát mindenkinek, hogy figyeljen oda hogy bánik a készüléke akkumulátorával, mert megfelelő körülmények között akár megkétszerezheti annak élettartamát.

Ha a Te készüléked akkumulátora is gyenge, keresd fel bármelyik szervizünket. Egy iPhone 7 akkumulátor csere 30 percen belül elkészül, amire a Smart Clinic még 6 hónap garanciát is vállal. Amennyiben túl szoros az időbeosztásod, itt van lehetőséged időpontot foglalni, így soron kívül foglalkozunk készülékeddel.