Mit árul el a telefon vízállóságáról az IP szám?

Manapság már nem kell speciális, mindenfajta vízálló biztonságnak megfelelő, gumírozott réteggel ellátott telefont venned ahhoz, hogy egy nagyobb eső ne tehessen kárt a telefonodban. A gyártó cégek által kiadott telefonok legtöbbje képes ellenállni a víznek, de nem azonos szinten.
Mit árul el a telefon vízállóságáról az IP szám?

Megköveteli a munkád, hogy sokat legyél a szabadban? Vagy csak szeretnél a reggeli zuhany során megnézni valamit, ami az eszedbe jut? Esetleg félsz elővenni a telefonod híváskor, ha esik az eső?  Egy vízálló okostelefon sokat segíthet abban, hogy ne érezd magad szűk keretek között. Egy másik cikkünkben bemutattuk a legjobb vízálló okostelefonokat. Azonban most tekintsük át, mit is jelentenek pontosan a por- és cseppállóságra utaló IP számok.

Az Ingress Protection skála

Elsőre is fontos kiemelni, hogy az IP elnevezés nem összetévesztendő, az Internet Protocollal, hiszen teljesen másból ered, pontosabban az Ingress Protection-ből. Az IP feliratot olyan számok követik, amik alapján megmondható a gyártó “vállalása” a víz- és porállóság szempontjából. 

wet-phone1

(kép forrása: marketguide.co)

Nézzük, mit jelentenek a leggyakoribb IP számok az okostelefonoknál!

A két számból az első a porral szembeni ellenállóságot hivatott jelezni, míg a második a vízállósági szintet jelzi számodra. Ha az IP mögött 6-ost látsz, az azt jelenti, hogy az eszköz teljesen védett a porral szemben, nem juthat be belülre semmilyen ilyen szennyeződés. Ha csak 5-öst ad meg a gyártó, akkor védett az eszköz a por ellen, tehát ha be is jut valamennyi szennyeződés, az nem akadályozza a működést.

A második szám a vízállóságra utal. A legnagyobb érték ennél a számnál értelem szerűen a 9-es. ilyet telefonoknál azonban nem garantálnak. Ha a második szám 8-as, akkor az okostelefon víz alatt is tovább kell, hogy működjön, ha 7-es, akkor vízbeesés következtében, kb. 30 percig őrzi meg épségét. A 6-os, már csak pillanatnyi vízbeejtést enged, pár másodpercig, szivárgás nélkül, stb. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy érdemes utánanézni a garancia idevonatkozó részének, hiszen a különböző gyártók válogatják, az adott szám pontos jelentését. Példának okáért, az Xperia Z5-nél a Sony azt állítja, hogy a telefon kisebb nyomást minden oldalról el tud viselni, és 30 percig 1.5 méter mélyen még nem lehet probléma a készülékkel. Egyre fejlettebbek a gyártók termékei, ugyanakkor érdemes tudnod, hogy a víz alatt a technológiából fakadóan az érintőkijelző működése nem lesz tökéletes.

A beázás komoly probléma a telefonoknál, amit sokan félreértelmeznek. A legtöbb vásárlónk abban a tévhitben él, hogy a telefonjuk csak akkor produkálhat beázásos tüneteket, ha hosszabb ideig a víz alatt volt, mélyen. Sajnos ez nem igaz, a régebbi telefonoknak a belső alkatrészei már akkor is elkezdhetnek oxidációs problémával küzdeni, ha a telefont nagyobb páratartalom mellett használod. Mint például, fürdésnél. Tehát nem kell közvetlenül vízzel érintkeznie. Amennyiben érzékelsz beázással kapcsolatos jeleket, akkor sem kell megijedned, elsőre is tedd meg azonnal azt a pár lépést amikről ebben a cikkünkben írtunk, utána pedig hozd el szervizünkben, ahol egy ultrahangos tisztítással megpróbáljuk megmenteni a készüléked. A tisztítás folyamatáról itt olvashatsz bővebben, videónkban pedig kiderül, mi történik egy beázott készülékkel, ha elhozod szervizünkbe:

Forrás: digitaltrends.com

Szakértői cikk: Beázott a készüléked? Van remény! Az ultrahangos tisztás, és ami mögötte van Szakértői cikk: Beázott a készüléked? Van remény! Az ultrahangos tisztás, és ami mögötte van
2017. július 24.
Ha elmész egy étterembe, szereted tudni, hogy hogyan és miből készül az ételed. Ha beadod a készüléked egy ultrahangos tisztításra, miért gondolkodnál másként? Nem árulunk zsákbamacskát, beszéljünk egy kicsit az elázott telefonok javításáról!.
Még nincs vége a nyárnak! - 2016 legjobb vízálló mobiljai Még nincs vége a nyárnak! - 2016 legjobb vízálló mobiljai
2016. szeptember 13.
Mindnyájan szeretnénk egy olyan mobilt, aminek a birtokában nem kell azon aggódni, hogy picit vizes lesz a telefonunk, sőt, sokszor arra vágyunk, hogy kiváló minőségű vízalatti képeket készíthessünk. Plusz, az is megnyugtató tud lenni, amikor elég mindössze tisztára törölni vizes telefonunkat ahelyet, hogy fizetnünk kell egy olyan baleset után, amit nem áll a garancia (pl.
6 ok, ami miatt a telefonod forrósodik + 1, amivel szervizhez kell fordulj 6 ok, ami miatt a telefonod forrósodik + 1, amivel szervizhez kell fordulj
2017. június 9.
Korábban csak a számítógépek és a laptopok melegedtek túl, manapság azonban már a telefonok is. Az szinte biztos, hogy a te készüléked is hajlamos a a túlmelegedésre (a kérdés csak az, hogy milyen mértékben, mert ez típusonként változó).