Mit várhatunk az Apple-től 2019-ben?

2022.06.29 0 hozzászólás 1356 olvasás
Mit várhatunk az Apple-től 2019-ben?

Az Apple minden évben megörvendeztet minket valami forradalmian új készülékkel. És bár a cupertinóiak háza táján mindig nagy a titkolózás, valamit azért már lehet sejteni abból, mit várhatunk tőlük 2019-ben. Lássuk!

Mivel az iPhone XR-ben 3D Touch helyett már Haptic Touch van, az már szinte egyértelmű, hogy ez a jövő készülékeiben is így marad. Valószínűleg kapunk majd mellé Apple Pencil támogatást is, ami lehetővé teszi, hogy az új készülékek működjenek az Apple tollával.

Minden esetre az Apple éves ütemtervének megfelelően 2019 szeptemberében megtudunk mindent.

applepencil-1

2019-ben az Apple várhatóan ismét több eltérő méretű és árú készülékeket ad majd ki, hogy a vásárlóknak legyen választási lehetőségük. Akárcsak a 2018-ban kiadott iPhone XS (5,8 hüvelyk), iPhone XS Max (6,5 hüvelyk) 399 990 forintos míg az iPhone XR (6,1 hüvelyk) 299 990 forintos kezdő árcédulájú telefonok esetében. Még nem tudni, hogy az új kütyük milyen elnevezést fognak kapni, de a legtöbb pletyka az iPhone XI és az iPhone 11 készüléknevek körül kering. Meglátjuk.

Korábbi készülékek

  • 2007 - iPhone
  • 2008 - iPhone 3G
  • 2009 - iPhone 3GS
  • 2010 - iPhone 4 (new design)
  • 2011 - iPhone 4s
  • 2012 - iPhone 5 (new design)
  • 2013 - iPhone 5s
  • 2014 - iPhone 6 and iPhone 6 Plus (new design)
  • 2015 - iPhone 6s and iPhone 6s Plus
  • 2016 - iPhone 7 and iPhone 7 Plus
  • 2017 - iPhone 8, iPhone 8 Plus, and iPhone X (new design)
  • 2018 - iPhone XS, iPhone XS Max, and iPhone XR
  • 2019 - ?

Processzor

Az új iPhone készülékek az Apple beszállítója, a TSMC által gyártott A13-as processzorral lesznek felszerelve. Az Apple annyira meg van elégedve a TSMC termékeivel, hogy 2016-óta (A10) kizárólag tőlük szállítanak be chipeket. Részletes információk egyelőre nem érhetőek el, de aggodalomra semmi ok, hiszen a vállalat elsőként gyárt 7nm technológiás chipeket a piacon. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ők látják el lapkákkal az AMD, az Nvidia és a Qualcomm cégóriásokat.

 tsmc_a13_iphone_2019_processor

Kijelző

Az utóbbi készülékeket figyelembe véve valószínűsíthető, hogy az újak is OLED kijelzőt kapnak. Nem mellékes információ, hogy az Apple az LG-vel kötött szerződést, ahol történetesen a legújabb fejlesztések a hajlítható OLED kijelzőt takarnak maguk mögött – ezek újabb kérdéseket vethetnek fel.

lgfoldabledisplay-hajlithato-kijelzo

A Samsung által kifejlesztett Y-OCTA nevű technológiát fogják használni, azaz az érintőpanelt a kijelzőbe integrálják, így nyerve több lehetőséget a készülék vékonyítására, vagy nagyobb akkumulátor elhelyezésére.

Hátlapi kamera

A legtöbb pletyka a 2019-ben érkező készülékek kameráinak számáról szól. Ahogy a Taiwan’s Economic Daily News is írta, az Apple egy új, 3D mélységérzékelő technológián dolgozik, ami remélhetőleg a következő készülékekbe már bekerül. Ez többek között egy TrueDepth stílusú – de annál sokkal pontosabb - kiterjesztett valóság működéséhez is szükséges. Ehhez azonban szinte kötelezően jár majd a háromkamerás rendszer. Ne felejtsük el azt sem, hogy több szenzor esetén több, egymástól eltérő funkciókkal felruházott objektíveket tudhatunk majd magunkénak. Így például az optikai zoom-ot vagy például a Huawei Mate 20 Pro esetén megismert halszem optikát – ezt majd az idő eldönti, de reménykedünk.

Kép forrása: idropnews.com

Ezzel szemben, Ming-Chi Kuo aki gyakran elég pontosan megjósolja az Apple terveit, szkeptikusan áll ahhoz, hogy ezek 2019-ben bekövetkeznek. Mint mondta, a kirobbanó sikerhez túl kevés a ToF (time-of-flight, azaz lézeres távolságmérés) által elérhető adat. Egyszerűen nem elég, hogy azt az Apple-tól megszokott minőségben tudják a felhasználók rendelkezésére bocsájtani. Ez már csak azért is érdekes, mert az idei iOS 12 frissítéssel megjelent Measure app is elég pontosan mér távolságot a kamera és a belső szenzorok segítségével, pedig még lézeres távolságmérő nincs is hozzákötve.

 time-of-flight_tof

Előlapi kamera rendszer

Az Apple elemzője, Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy a 2019-es iPhone-ok Face ID-ja egy továbbfejlesztett „Flood Illuminator”-t kap, így még a mostaninál is pontosabban fog működni azáltal, hogy csökkenti a szabad szemmel nem látható fény környezetre gyakorolt ​​hatását.

iphone-x-rear-camera

Az ET News-től kikerült pletykák szerint az Apple akár teljesen eltüntetheti a Notch-ot, bár az még nem tiszta, hogy ezt milyen módon oldaná meg. Bizonyos információk szerint a kijelzőbe helyezett lyukba kerülne minden ehhez szükséges szenzor. Valljuk be ez nem hangzik túl jól, de az is igaz, hogy ez egy a semmiből előkerült találgatás.

Habár igaz, hogy ezt már a januárban 499 dolláros kikiáltási áron legyártott, középkategóriás Essential Phone már majdnem véghez vitte. Lehetetlen nincs.

 

image

A Huawei sem tétlenkedik

Hogy ezekből az információkból mi lehet igaz és mi nem, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a mostanában egyik legfelkapottabb technológiai újítás az 5G is szóba fog kerülni előbb vagy utóbb. Ha egy új technológia megjelenik, az Apple a saját készülékeibe igaz már nem elsőként, de a legjobb minőségben tárja a vásárlói elé.

Te mit gondolsz róla? Ha neked is van ötleted, hogy milyen területeken lep meg minket az Apple idén, ne tartsd magadban, oszd meg velünk kommentben!