Nem csalódtunk: Az iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után leáll a fényérzékelő szenzor

2018. április 12. -
Az Apple nem szereti megkönnyíteni a szervizek dolgát, ezt eddig is tudtuk. Most sincs ez másként. Az elmúlt időszakban egy újabb “meglepetés” látott napvilágot, amelyre megoldást még nem sikerült találni.
Nem csalódtunk: Az iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után leáll a fényérzékelő szenzor

Nem elég, hogy az iPhone X brutálisan könnyen törik, ráadásul a kijelző cseréje sem olcsó mulatság, sőt a szervizelése egy rémálom, de az Apple nem bízza a véletlenre, még egy kicsit csavar az újjáépített telefonon.

Az Engadget hívta fel a figyelmet arra, hogy iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után, a telefon szoftveresen letiltja a fényérzékelő szenzort.

Hosszabban kifejtve

Akár a kijelzőt, akár a szalagkábelt cseréljük ki, a készülék a következő bekapcsolásnál észlelni fogja, hogy "idegen" alkatrésszel pótolták a régit. Ennek eremdényképpen tiltja le a funkciót. Érdekesség, hogyha visszahelyezzük a régit, abban az esetben sem fogja már engedélyezni, csak akkor, ha utólag az eredeti alkatrésszel szoftveresen lefrissítjük.

Régebbi típusú iPhone-ok esetben ilyen probléma még nem fordult elő, de iPhone 8 esetében már saját házon belül is igen. Egyelőre a problémával még mi sem tudunk mit kezdeni. 

De mi is az a fényérzékelő szenzor?

Ez vizsgálja a környezeti fényviszonyokat, és a telefon ennek az alkatrésznek a segítségével állítja automatikusan a kijelző fényerejét. Például, ha kimész egy sötét szobából a világos utcára, az iPhone kijelzője nagyobb fényerőre kapcsol.

iphone-x-fényérzékelő-szenzor

Megjegyzés: A képen az iPhone X előlapi kamera szenzorait látod. Az iPhone 8 és iPhone 8 Plus esetében ez kicsit más, ugyanakkor a fényérzékelő  - ambient light sensor - mind a három telefonon megtalálható.

Az Apple egyébként még nem reagált a hírre. Ami biztosnak mondható, hogy az iOS 11 óta történnek ezek a furcsaságok, és még az iOS 11.3-as verziójában még sincs kijavítva.

A fentiekből tehát kikövetkeztethető, hogy idővel egy szoftveres frissítéssel a gyártó megoldja majd ezt a kellemetlenséget. Azaz, ha eltört, karcos, nem érzékel a kijelződ, nyugodtan cseréltetheted a kijelzőjét. Lehetséges, hogy egy ideig nem változtatja automatikusan a fényét a kijelző, de nem vágja el a kezed, és használható marad a telefonod.

Ha bármilyen kérdésed, véleményed van, ne tartsd magadban. Facebookon és a blog alatti hozzászólásokban is szívesen fogadjuk visszajelzésed.

Videó a problémáról

Az Apple fényérzékelő szenzor problémája csak egy teszt volt? – Vélemény Az Apple fényérzékelő szenzor problémája csak egy teszt volt? – Vélemény
2018. április 25.
Néhány hete az Apple komoly fejtörést okozott nekünk és még sok más, nem hivatalos iPhone szerviznek azzal, hogy az iPhone 8 készülékek, illetve az iPhone X képernyő cseréje után leállt a telefon fényérzékelő szenzora. Ezt a kellemetlenséget a most kiadott legújabb frissítés (iOS 11.3.1.) orvosolta, de kérdés, hogy várhatunk-e még hasonló problémákat vagy az Apple ezt egyfajta tesztnek szánta.
Súlyos tervezési hiba az Apple-nél: A Touch Disease Súlyos tervezési hiba az Apple-nél: A Touch Disease
2017. június 1.
Biztosan megesett már veled is, hogy az iPhone, vagy az iPad képernyője hirtelen megfagyott, és akármilyen erősen is próbáltad, nem válaszolt az egyre hevesebb nyomkodásnak. Biztosíthatunk, a legtöbb esetben elég könnyű „felolvasztani” egy lefagyott kijelzőt, a következő cikkben ehhez adunk 9 egyszerű tippet, emellett kitérünk az Apple egyik legsúlyosabb tervezési hibájára is.
Elképesztően súlyos összegekért cseréli majd az iPhone X kijelzőjét az Apple Elképesztően súlyos összegekért cseréli majd az iPhone X kijelzőjét az Apple
2017. november 2.
Az Apple nyilvánosságra hozta az iPhone X szerviz költségeit. A számok nem túl megnyugtatóak, a méregdrága telefon szervize elképesztő összegekbe fog kerülni.