Nem csalódtunk: Az iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után leáll a fényérzékelő szenzor

2018. április 12. -
Az Apple nem szereti megkönnyíteni a szervizek dolgát, ezt eddig is tudtuk. Most sincs ez másként. Az elmúlt időszakban egy újabb “meglepetés” látott napvilágot, amelyre megoldást még nem sikerült találni.
Nem csalódtunk: Az iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után leáll a fényérzékelő szenzor

Nem elég, hogy az iPhone X brutálisan könnyen törik, ráadásul a kijelző cseréje sem olcsó mulatság, sőt a szervizelése egy rémálom, de az Apple nem bízza a véletlenre, még egy kicsit csavar az újjáépített telefonon.

Az Engadget hívta fel a figyelmet arra, hogy iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után, a telefon szoftveresen letiltja a fényérzékelő szenzort.

Hosszabban kifejtve

Akár a kijelzőt, akár a szalagkábelt cseréljük ki, a készülék a következő bekapcsolásnál észlelni fogja, hogy "idegen" alkatrésszel pótolták a régit. Ennek eremdényképpen tiltja le a funkciót. Érdekesség, hogyha visszahelyezzük a régit, abban az esetben sem fogja már engedélyezni, csak akkor, ha utólag az eredeti alkatrésszel szoftveresen lefrissítjük.

Régebbi típusú iPhone-ok esetben ilyen probléma még nem fordult elő, de iPhone 8 esetében már saját házon belül is igen. Egyelőre a problémával még mi sem tudunk mit kezdeni. 

De mi is az a fényérzékelő szenzor?

Ez vizsgálja a környezeti fényviszonyokat, és a telefon ennek az alkatrésznek a segítségével állítja automatikusan a kijelző fényerejét. Például, ha kimész egy sötét szobából a világos utcára, az iPhone kijelzője nagyobb fényerőre kapcsol.

iphone-x-fényérzékelő-szenzor

Megjegyzés: A képen az iPhone X előlapi kamera szenzorait látod. Az iPhone 8 és iPhone 8 Plus esetében ez kicsit más, ugyanakkor a fényérzékelő  - ambient light sensor - mind a három telefonon megtalálható.

Az Apple egyébként még nem reagált a hírre. Ami biztosnak mondható, hogy az iOS 11 óta történnek ezek a furcsaságok, és még az iOS 11.3-as verziójában még sincs kijavítva.

A fentiekből tehát kikövetkeztethető, hogy idővel egy szoftveres frissítéssel a gyártó megoldja majd ezt a kellemetlenséget. Azaz, ha eltört, karcos, nem érzékel a kijelződ, nyugodtan cseréltetheted a kijelzőjét. Lehetséges, hogy egy ideig nem változtatja automatikusan a fényét a kijelző, de nem vágja el a kezed, és használható marad a telefonod.

Ha bármilyen kérdésed, véleményed van, ne tartsd magadban. Facebookon és a blog alatti hozzászólásokban is szívesen fogadjuk visszajelzésed.

Videó a problémáról

iPhone 8 vs. iPhone X – Összehasonlítás! Megéri a hatalmas árkülönbség? iPhone 8 vs. iPhone X – Összehasonlítás! Megéri a hatalmas árkülönbség?
2017. szeptember 20.
A szeptember 12-én megrendezett Keynote minden szempontból különleges volt. Példának okáért, ez volt a legelső Apple rendezvény, ahol egyszerre három új készüléket is bemutattak: iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X néven.
Miért óriási rizikó, hogy nem használsz kijelzővédőt? Miért óriási rizikó, hogy nem használsz kijelzővédőt?
2017. január 31.
Ma már majdnem mindenkinek van okostelefonja, lévén egy olyan eszközről beszélünk, mely jelentősen megkönnyíti a hétköznapi teendőket. Sokan azonban még ma sincsenek tisztában azzal, mennyire fontos a kijelző hatékony védelme - ha másért nem is, azért, mert komoly összegeket lehet így spórolni.
10 iPhone X trükk, amit kár lenne kihagyni 10 iPhone X trükk, amit kár lenne kihagyni
2018. augusztus 22.
A rivaldafény már az új iPhone modellek felé kacsintgat, az iPhone X tündöklése így egy picit háttérbe szorult az utóbbi hetek híreiben. A felhasználók körében viszont úgy tűnik, töretlen a siker, egyre többen szerzik be ezt a csúcskészüléket.