Okosóra-használat Magyarországon

2022.06.10 0 hozzászólás 880 olvasás
Okosóra-használat Magyarországon

Az okostelefonokkal kapcsolatban nyugodtan kijelenthető, hogy győzedelmeskedtek felettünk. Persze nem is tanúsítottunk kellő ellenállást, így nem volt nehéz dolguk. Napjainkban már olyan sokan használják őket, hogy nehéz olyan embert találni, aki nem rendelkezik okostelefonnal. De mi a helyzet a hozzájuk tartozó kiegészítőkkel? Hányan vásárolnak okosórát? Magyarországon mennyire elterjedtek ezek az eszközök?

A Huawei magyarországi kirendeltsége végzett egy online kutatást, melyben azt vizsgálták, hogy mennyien használnak hazánkban okoseszközöket, illetve milyen szempontok alapján választanak a kínálatban szereplő termékek közül. Emellett pedig arra is választ kerestek, hogy mely funkciókat használják a magyarok a leggyakrabban.

Hányan használunk okosórát?

A kérdőívet közel 8000 ember töltötte ki, így reprezentatívnak nem tekinthetjük, ennek ellenére érdekes adatok olvashatóak ki belőle.

A kutatásban résztvevők 63 százaléka rendelkezik okosórával vagy okoskarkötővel, ami véleményem szerint meglepően magas számnak tekinthető. Emellett 54 százalék használ vezeték nélküli fül- vagy fejhallgatót. (Ez sokkal kevésbé meglepő, elvégre a fülhallgatók zsinórjával magam is évtizedes háborúban állok, és csak a megszokott rosszhoz való ragaszkodásom miatt nem váltottam még vezeték nélküli rendszerre.)

Lényegesen kevesebben (12%) használnak viszont olyan okoseszközöket, melyek az egészség megőrzésében lehetnek segítségünkre. Ilyenek az okosmérlegek vagy a vérnyomásmérők. Utóbbival kapcsolatban azonban érdemes megemlíteni, hogy az okosórák illetve okoskarkötők nagy hányada rendelkezik vérnyomásmérő funkcióval, így ez is hatással lehet a vérnyomásmérők iránt mutatott alacsonyabb érdeklődésre.Egy pulzust mérő okosóra egy férfi kezén

(kép forrása: unsplash.com)

A kérdőív kitöltőinek 15 százaléka nem használ semmilyen okoskiegészítőt, ami igen jól mutatja, mekkora szerepet játszanak már a kiegészítők is az életünkben. Nem kell túl jó fantázia ahhoz, hogy elképzeljünk egy olyan világot, ahol már mindenki életének szerves részét képezik ezek az eszközök.

Mi alapján választunk okoskiegészítőt?

A legfontosabb szempont a megkérdezettek esetén – 64 százalékban – a kompatibilitás, tehát hogy a már meglévő okostelefonjukkal illetve egyéb eszközeikkel használni tudják a megvásárolni kívánt kiegészítőt. Valóban érdemes erre nagy hangsúlyt fektetni, ugyanis akadnak összeférhetetlenségi problémák, melyek sok bosszúságot okozhatnak ha csak vásárlás után derül rájuk fény.

Majdnem ugyanilyen fontos szempont az üzemidő. A kutatásban résztvevők 63 %-a nevezte meg ezt az egyik legfontosabb kritériumnak új okoseszköz vásárlása esetén. Ha részt vettem volna a felmérésben, akkor számomra is ez lenne az egyik kardinális szempont. (Több cikkben is hangsúlyoztam már, hogy minden új elektronikai eszköz megvásárlása esetén próbálok odafigyelni a minőségi és tartós tápellátásra. Nem hiába. Egy jó akkumulátort nagyon minden elektronikai eszköz nagyon meghálál.)

Működő okosóra

(kép forrása: unsplash.com)

A válaszadók 59 %-a fordít figyelmet a készülékek árára, illetve majdnem ugyanennyi ember számára (57,5 %) fontos az, hogy a választott eszköz kényelmes viselet legyen. Az árra természetesen érdemes odafigyelni, pláne ha korlátozottak az anyagi lehetőségeink. Ha viszont Szmóg vagyonát megszégyenítő tőke áll a rendelkezésünkre, akkor nyugodtan válasszunk a magasabb árfekvésű termékek közül, ezek ugyanis rendelkezhetnek olyan plusz tulajdonságokkal, melyek később még hasznunkra lehetnek. A kényelem sem elhanyagolható, bár szerintem túlzott figyelmet fordítanak rá. A formatervezőktől ma már alapelvárás, hogy kényelmesre tervezzék ezeket a termékeket. Nekem még nem volt szerencsém kényelmetlen okoseszközhöz, de megkövetemezen véleményemmel azonosulni nem tudó olvasókat. 

Egyes attribútumok kevésbé érdeklik a vásárlókat:

  • márka 41%
  • design 39,9%
  • egyedi funkció 23,5%

Mire használjuk az okoskiegészítőket?

Nem meglepő módon a legtöbben sportoláshoz illetve egészségügyi funkcióik mérésére használják okosórájukat/okoskarkötőjüket. A felhasználók 63 %-a használja futáshoz vagy egyéb edzéshez az okoseszközét, és érdekes módon több mint háromnegyedük (77%) örülne annak, ha az vízálló lenne. Alvásfigyelésre vagy a véroxigénszint mérésére a válaszadók 57 százaléka használ okosórát. Az ilyen készülékek alvásfigyelő és egyéb funkcióiról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.Futó ember okosórával a kezén

(kép forrása: unsplash.com)

A telefonjukra érkező értesítések lecsekkolására is sokan használják eszközeiket (60%), ugyanakkor rövid telefonhívásokra csak 28 %, míg a telefon alapfunkcióinak elérésére a tulajok 30%-a használja okosóráját.

Az okosórás fizetési lehetőséget itthon egyelőre nagyon kevesen használják – mindössze a felhasználók 13,5 %-a – de az erre való hajlandóság viszont növekszik. A vásárlás előtt álló emberek 35%-a kifejezetten olyan okosórát akar vásárolni, mely rendelkezik NFC chippel és ezáltal képes a mobilfizetésre.

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy a magyarok okosóra-használatra való hajlandósága igen magas. Az, hogy 10-ből 6 ember kezén már ott van egy ilyen készülék, az egy igen jelentős és sokatmondó adat. Számomra különösen meglepő volt, hogy a felhasználók nagy része sportolásra használja az okosóráját. Igaz ma már Budapesten ritkán látni olyan kocogót, aki nem visel valamilyen okoseszközt a csuklóján, így akár még reális is lehet ez az adat. Az megint más kérdés, hogy akkor mégis hogyan lehetünk az egyik legjobban elhízott lakosságú ország?

Ugyancsak meglepő, hogy az okosórával rendelkezők igen kis része él a mobilfizetés lehetőségével. Persze nem mindegyik okosóra rendelkezik ezzel a funkcióval, emellett több ismerősöm is van, akik biztonsági okokból nem merik használni ezt a fizetési módot. Félnek párosítani a bankkártyájuk adatait az okostelefonjukkal.

Érdemes lenne ezt a kutatást elvégezni nagyobb mintavétellel, akkor ugyanis sokkal finomabb és részletesebb képet kaphatnánk a magyar emberek okoseszköz-használatát illetően. Ráadásul egy nagyobb adatbázisra alapozva a tervezők és fejlesztők is sokkal jobb támpontokat kaphatnának a felhasználók által kedvelt dolgokat illetően, így nagyobb fókuszt tudnának helyezni ezekre új technológiák kifejlesztésekor.

Te használsz okosórát vagy okoskarkötőt? Milyen szempontokat veszel figyelembe új eszköz vásárlása esetén? Válaszodat írd meg kommentben!