Vegyes érzelmeket váltott ki az LG Nexus 5X

2022.06.30 0 hozzászólás 1672 olvasás
Vegyes érzelmeket váltott ki az LG Nexus 5X

Az androidcentral.com 3 hónap felhasználói tapasztalatát gyűjtötte össze az LG Nexus 5x készülékekről, ezeket a tapasztalatokat pedig most mi is megosztjuk veletek. A Nexus 5x ugyan nem rendelkezik olyan erős hardverrel, hogy megközelítse a 6P-t, mégis sokaknak megfontolandó vétel lehet, köszönhetően a nosztalgikus, Nexus 5 formavilágnak, a kisebb kijelzőnek, és a megfizethetőbb árnak.

Az alábbiakban azon androidcentral.com szerkesztők leírását olvashatod a készülékről, akik maguk is Nexus 5x felhasználók:

1. Jerry Hildenbrand

Elég nagy reményeim voltak a Nexus 5X felé a bejelentéskor. A kisebb kijelző - ami egyébként mind fizikai méretben, mind pedig a pixelek számában jelentkezik - azt jelenti, hogy kevesebb energia is fog kelleni a meghajtásához, így az akkumulátor ideje valamivel megnőhet. Ez a méret közel van a számomra ideálisnak nevezhetőhöz, ami miatt azt gondoltam, a Nexus 5X lesz az ezévi telefonom.

Nos, nem egészen úgy sült el ez a kaland, ahogyan terveztem.

Imádom a biztonságosabb, legfrissebb rendszert. Nagyon szeretem a méretet, és az összerakási minőséget is. Még a kinézet is igen menőre, szexire sikeredett (a fehér színűvel rendelkezem). Ám a teljesítmény - főleg ha a 6P-vel kell összevetni -, egyszerűen nem megfelelő számomra.

Nem kell arra gondolni, hogy az 5X-szel nem lehet mindent megcsinálni, amit szeretnék - képes erre. Azonban annak a módja, amíg idáig eljutok, néha a régi, rosszabb Android-os időket idézi. Olyanokra gondolok, mint a görgetés folyamatosságának hiánya, az akadozó billentyűzetek, vagy csak az alapvető furcsaságok, amik nap mint nap előjönnek a készülék használatakor. Ezeket nehéz ilyen mennyiségben tolerálni. Szerencsére a sokak által jelzett vezeték nélküli problémák legalább nem jelentkeztek nálam.

2100

Azt kell mondanom, hogy a kamera megüti a szintet, és a készülék rendelkezik a Nexus Imprinttel is, ami a Google ujjlenyomatolvasós megoldása. A hangszóró kicsit dobozhangú, és olyan, amilyet egy olyan telefontól várunk, aminél nem igen fordítottak figyelmet az audiohardverek minőségére. Viszont a kijelző igencsak jól néz ki, a kép éles. Hardverügyileg a termék egy remek vétel, de a szoftveren sokat kell még csiszolni ahhoz, hogy kiemelkedjen az 5X a mezőnyből.

Talán csak a Nexus 6P után volt kisebb csalódás az 5X. Nem mondhatom, hogy ez a telefon rosszabbul működne, mint a legtöbb, kezeim közt megforduló példány. Egyszerűen csak nem annyira jó, mint amennyire vártam. Ezért is tartom inkább a fiókban, mint a zsebemben…

2. Andrew Martonik

Amikor tavaly év végén bejelentették az új Nexus szériát, azonnal megfogott az 5X elnevezésű modell. A teljesítményelőny természetesen a Nexus 6P felé fordította a figyelmemet egy kissé, ám végül a Nexus 5-höz fűződő remek emlékeim miatt inkább az 5X-et választottam, ami alapvetően közelebb állt az elődhöz, így került a tulajdonomba egy 16GB-os modell.

Az összerakás minősége ugyan nem kiemelkedő, de elég stapabírónak tűnik, jól néz ki, és a legtöbben a Nexus 5-re asszociálnak róla. A kijelző ebben az árkategóriában jónak mondható, és számomra megfelelőbb ez a kisebb képernyőméret a használatkor. A kamera minősége nagyon jó, bár a dinamikatartomány nem az igazi. A beépített hangszóró nem a leghangosabb, de megteszi, amit meg kell tennie.

A legfontosabb probléma, amit meg kell említenem, az az általános lassú működés. Beszéljünk akár app megnyitásról, görgetésről nagyobb weboldalakon, vagy az alkalmazások közti váltásról, minden egy kicsit lassabban megy, mint kéne. Néha egy programindításkor pont annyival később nyílik meg az app, hogy elgondolkozzak, jól nyomtam-e meg a kijelzőt.

Néhány esetben elviselhetetlen a lassúság (kamera app indítása, használata). Van olyan, hogy 10 (!) másodpercig gondolkodik a telefon a fényképező indításakor, és csak imádkozhatunk, ha esetleg több HDR+ fotót akarunk lőni egymás után. Ezt a lassú működést csak tetézi a gyenge akkumulátorteljesítmény, ami alap használatnál sem több 13 óránál - ez egyszerűen túl kevés.

Az első néhány napon még igazából elég boldog voltam a készülékkel. Az igazi hibák akkor jöttek elő, miután egy kicsit hosszabban tudtam használni: be kellett állítani az összes fiókot ilyen általános lassúság mellett. Igen frusztráló volt egy idő után a sok lassulás, és ez csak rosszabb lett, amikor egy Nexus 6P mellett láthattam az óriási teljesítménykülönbséget.

A 6P megmutatta, milyen gyors is lehetne a Marshmallow működése (noha ez a telefon is messze van a tökéletestől).  Még a 2013-mas Nexus 5-höz való hasonlítás is csak további kétségeket szült bennem azt illetően, hogy a Nexus 5X jó vétel volt-e.

Ha nem lenne ez az elképesztően lassú működés az operációs rendszer minden szegletében jelen, örömmel használnám az 5X-et. Sokáig reménykedtem is abban, hogy majd egy frissítéssel orvosolnak legalább néhány fájdalmasabb lassulást (ami a régebbi Nexus-ok esetében rendszerint meg is történt), de mostanra a türelmem eléggé elfogyott.

Néha azért még előveszem, hogy emlékeztessem magam, miért is vettem meg: ez egy kompakt telefon nagyszerű kamerával, remek kijelzővel, és az ujjlenyomatolvasót se felejtsük el. Ám a Nexus 5X túl lassú és idegölő ahhoz, hogy minden nap használjam.

nexus_5x_1

3. Russell Holly

Rengeteg ember imádja az eredeti Nexus 5-öt. Én nem tartozom közéjük. Sosem tartottam igazán jó telefonnak, és az 5X körüli felhajtás sem érintett meg túlságosan. Az eredeti árazása túl közel volt a zászlóshajó Nexus 6P-hez, és a kezdeti sebességbeli hibák miatt azon tűnödtem, miért is dobták piacra egyáltalán ezt a készüléket.

Mára 3 hónap eltelt, kijött 3 különböző biztonsági javítás az 5X-re, de még mindig semmit sem javítottak a teljesítményen. Azok a nem ritka esetek még mindig jelen vannak, amikor a telefon egyszerűen csak megáll, semmi sem történik, te pedig csak várakozol egy korábbi koppintásod eredményére.

Vagy amikor készítesz egy fotót, de az alkalmazás elfelejti elmenteni a galériádba. Ezek a hibák hetente egyszer minimum előkerülnek, így igencsak nehéz ajánlani bárkinek is nyugodt szívvel az 5X-et, főleg addig, amíg a Google nem javítja ezeket a hibákat.

Mostanra a telefon ára lecsökkent 299 dollárra (körülbelül 82.000 Forint) az alapmodell esetében, ám még ennyiért sem ajánlom a megvételét, mert egyik készüléknek sem kellene kijönnie 16GB-os tárhellyel 2016-ban. Ezenkívül a kamera még mindig kiváló, és az akkumulátor egész nap kiszolgál a legtöbb esetben. Az USB-C csatlakozás még mindig a kedvencem, és ugyan az ujjlenyomatolvasó az egyik legjobb a piacon, én nem látok semmilyen további fejlesztést, hiába jelezte ezt a Google.

Rengeteg helyen kellene javulnia az 5X-nek, illetve a Google is összeszedhetné, mit csinált a régebben hasonló gondokkal küszködő modelljeinél, ám összegezve nem sok hasonló tudású telefont lehet találni 349 dolláros (kb. 96.000 Ft) áron.

4. Jen Karner

Külsőre azonnal megtetszett a Nexus 5X, amikor először a kezembe vehettem. Nagyszerűen illik a kezembe, és nem csúszós felületű a borítása, ami igen sokszor okozott nálam baleseteket. Az egykezes használat félelem nélkül igenis nagy ügy, amikor annyira ügyetlen az ember, mint én.

Ez az első telefonom, ami ujjlenyomatolvasó szenzorral rendelkezik, és ez a funkció nagyszerűen is működik. A Nexus Imprint remekül lett megcsinálva, az egész folyamat nagyon jól működik. Gyorsan olvassa az ujjamat, és a szenzor maga is jó helyre került, könnyű elérni. Sokkal egyszerűbbnek és gyorsabbnak találom, mint a kódjeles feloldást.

Ám a Nexus 5X nem egy hibátlan telefon. Elég sok problémám van a lassú működéssel, vagy az appok kifagyásával. Ettől még nem írnám le a telefont, mert ezeket a kisebb hibákat sok helyen feledteti a készülék.

A mobilfotózás egy igen régi hobbim. A problémám legtöbbször, hogy nem találom meg a jó fényviszonyokat, így nem mindig tudom a lehető legjobb képet összehozni. Szerencsére a Nexus 5X jó képeket csinál normál és tompább fényben is. Amit egyből észrevettem, hogy még remegőbb kézzel is milyen éles képeket tudok készíteni, ami nálam elég fontos, ugyanis elég remegős a kezem alapvetően, és az 5X-ben nincs is optikai képstabilizátor.

nexus-5x-first-look-aa-21-of-28-840x473

Elég sok időt töltök kisebb játékokkal, amik leginkább az akku idejére jelentenek nagy veszélyt. Ez az rész, ahol engem a leginkább megfogott a Nexus 5X: ha este feltöltöm, akkor másnap minimum 8 órás kemény terhelést kibír, mielőtt újra enni kérne. A töltés folyamat egyébként nagyon gyors az USB Type-C, valamint a gyorstöltő funkciónak hála.

Összehasonlítva az előző telefonommal, ami egy Galaxy S6 Edge volt, az akkumulátor fantasztikusan teljesít. Imádom, hogy máris használhatom az új, USB Type-C-t, végre nem kell szórakozni azzal, hogy illik bele a kábel a nyílásba. Egy újabb előny a Samsung-hoz képest, hogy az ujjlenyomatolvasó mennyivel jobb helyre került. Az S6 Edge-nél alig használtam ezt a funkciót, annyira rossz helyen volt számomra. A Nexus Imprint jó helyre is került, és nagyon kellemes is használni.

Tisztában vagyok azzal, hogy a Nexus 5X nem a legnagyobb, leggyorsabb, és még csak nem is a legszebb telefon manapság. Ettől függetlenül kiszolgál, elég hosszú készenlétet biztosít, és nekem ezek a legfontosabbak.

5. Ara Wagoner

A Nexus 5X meglepően könnyű, majdhogynem tökéletes méretű telefon lett a kezeimhez mérten, ám ennek ellenére sem tudom elképzelni, hogy nap mint nap használjam. Az 5X egy jól összerakott kis készülék, és a méretével még mindig nagyon meg tud fogni (ahogy a HTC One A9 esetében is, amit egyébként használok), de ott kevés, ahol nem kéne: belül.

Elég sokszor láttam lefagyni, főleg a launcher kinézetének testreszabásakor, ami az egyik kedvenc elfoglaltságom az Android-os telefonok esetében. Más esetben talán havi egyszer látom, hogy a launcher kifagy, amikor a kinézetet piszkálják, ám az 5X esetében ez a szám jóval nagyobb. Az alapvető lassúság egyébként is nagyon zavar engem, főleg hogy próbálom keveset piszkálni a telefonomat a nap folyamán.

A frusztrációmat növelte a tárhely mérete is. Tudom, hogy van egy 32GB-os modell is, de én nem ilyet vettem. Nálam a 16GB-os modell van, és a Marshmallow egyik új funkciója az “adoptable storage” (egy olyan Google-féle megoldás, ami biztonságosabb formát tud adni a külső memóriakártyák használatának). Örültem volna, hogyha ez bekerül az 5X-be is. Elég régóta nincs már a Nexus-okon microSD kártyahely, bizonyos okokból kifolyólag. Azonban most, amikor a Google megtalálta a megoldást az eddigi problémákra, azaz a biztonsági rések csökkentek, kevés indokot látok arra, hogy miért ne lehetne az 5X-en microSD hely.

google-nexus-5x-2558-005

Miután nem elsőszámú telefonként használom a Nexus 5X-et, eléggé meglepett a Doze nevű applikáció (egy olyan program, ami a programok adathasználatát korlátozza alvó módban), aminek köszönhetően több napot is kibír a készülék töltés nélkül, nem úgy, mint a Lollipop-os időkben próbált telefonoknál.

A kamera szintén igen jónak bizonyult, bár a lassú működés erre is kihat: a fotókat lassan süti el, többször pedig abba futottam bele, hogy az 5X nem reagál semmit, miután megnyomtam a képkészítés gombot. Olyan is előfordult, hogy nem mentette el az elkészült képet. Szóval amikor a közeljövőben pihenni megyek valahova, az 5X biztosan nem tart majd velem. Nincsen arra időm, hogy minden egyes képnél megbizonyosodjak arról, hogy egyáltalán el lett-e mentve…

Ti mit gondoltok?

Ezek az androidcentral szerkesztőinek tapasztalatai 3 hónapnyi használat után a Nexus 5X-szel kapcsolatban, de tisztában vagyunk vele, hogy elég sokan használják ezt a készüléket itthon is. Szeretnénk, ha megosztanátok velünk a tapasztalataitokat - legyen az jó, vagy rossz. A komment szekcióban várjuk a reakciókat!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.