Hány százalékon vagyok? - iPhone akkumulátor üzemidő növelés

2022.06.29 0 hozzászólás 10761 olvasás
Hány százalékon vagyok? - iPhone akkumulátor üzemidő növelés

Számos ötletet, javaslatot olvashatunk arról, hogyan növelhetjük iPhone akkumulátorunk üzemidejét különböző szoftveres és egyéb megoldásokkal. Cikkünkben igyekszünk tisztázni az akkuval kapcsolatos általános tudnivalókat és azokat az üzemidő meghosszabbítására alkalmazható fortélyokat, melyeket megvásárolt vagy ingyenes applikációk segítsége nélkül alkalmazhatunk.

A lítiumionos iPhone akkumulátor

Ahogyan a legtöbb okostelefonban, úgy az Apple készülékeiben is lítiumionos akkumulátor felel a működéshez szükséges energiaellátásért. A hagyományos társaikhoz viszonyítva az iPhone aksik lassabban merülnek le, töltésük gyorsabb, ráadásul energiasűrűségük is nagyobb, így a kis súlyuk ellenére hosszabb üzemidőre képesek. (Az energiasűrűség azt az energiamennyiséget jelöli, melyet az akkumulátor tömege szerint fajlagosan tárolni képes.)

A lítiumionos akkumulátor sajátossága, hogy kombinálja a gyors- és lassú töltést. Erről a folyamatról azt érdemes tudni, hogy az iPhone akku kb. 80%-os töltöttségéig - tehát a töltés első szakaszában - gyorsabban juttat energiát az alkatrészbe, majd az utolsó 20% során - ezt nevezzük második töltési szakasznak - lassabban adagolja az elektromos áramot a készülékbe így meghosszabbítva az élettartamát.

Az iPhone akkumulátor élettartama

Általános tévhit, hogy az okostelefonokat érdemes teljesen lemeríteni, majd teljesen feltölteni annak érdekében, hogy az iPhone akkumulátora hosszabb ideig működőképes legyen. Az Apple akkuk úgynevezett töltési ciklusokra bontva működnek. Egy töltési ciklus egy akkumulátorkapacitását tekintve 100%-ra töltött iPhone teljes mértékű lemerítésével ér véget. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy egy töltési ciklus több merítés-töltés fázisból is összeadódhat.

Ha például egy adott napon 40%-ra merítjük az iPhone akkumulátorát, melyet éjjel 100%-ra töltünk, a következő napon pedig 60%-os töltöttségi szintig, melyet aznap újra teljesen feltöltünk, akkor egy töltési ciklus végére értünk. Azt, hogy bizonyos iPhone akkumulátorok hány töltési ciklusra vannak kalibrálva, pontosan nem tudjuk meghatározni, ugyanis a ciklusszámok termékenként eltérőek.

Battery

Az iPhone akkumulátor üzemidő és élettartam növelés

Az iPhone akkumulátor üzemideje alatt azt az időintervallumot értjük, melynek elteltével a készülék ismét töltésre szorul. Az akkumulátor élettartama alatt pedig azt az időt értjük, amely elteltével az iPhone aksit cserélni szükséges. Az alábbi tanácsok megfogadásával jelentősen növelhetjük iPhone akkumulátorunk üzemidejét és élettartamát egyaránt.

CoM_Bobine

Szoftverfrissítések fontossága

Az első lépés az iPhone akkumulátor üzemidejének és élettartamának javításához a szoftverfrissítés. Az Apple szoftverfrissítései ugyanis általában tartalmaznak bizonyos energiatakarékossági fejlesztéseket, ezért érdemes iPhone-unkat az elérhető legfrissebb operációsrendszerrel működtetni.

Óvjuk iPhone készülékünket a nagyobb hőmérséklet ingadozásoktól

Az iPhone-ok optimális hőmérsékleti tartománya 16°és 22°C között mozog. Amennyiben 35°C-nál magasabb hőmérsékletnek tesszük ki készülékünket, annak akkumulátor kapacitása károsodhat, aminek eredményeképpen az kevesebb ideig képes energiával ellátni telefonunkat egy-egy töltést követően.

Különösen ügyeljünk arra is, hogy magas hőmérsékleten ne töltsük a készüléket, hiszen töltés közben az iPhone akkumulátor hőmérséklete egyébként is magasabb az általános üzemhőnél. Amennyiben nagyon hideg környezetben használjuk az iPhone-t, annak üzemidejében csökkenést tapasztalhatunk, azonban ez csak átmeneti, amint készülékünk újra eléri a normál üzemi hőmérsékletet, az aksi teljesítménye ismét normalizálódik.

Töltéskor távolítsuk el a készüléken lévő iPhone tokot

Sokak számára meglepő lehet, de bizonyos tokok is befolyásolhatják az iPhone akkumulátorok üzemidejét. Ezt természetesen nem úgy kell értenünk, hogy az adott tok használata általában véve csökkenti az aksi működési idejét. Egyszerűen csak arra kell figyelnünk, hogy töltéskor lehetőleg vegyük ki a tokból készülékünket, ugyanis némelyek hőtartó anyagból készülnek. Emiatt a töltés során túlzott hő fejlődhet, ami - ahogyan az imént már említettük - csökkentheti az akkumulátor kapacitását és élettartamát.

Tárolással kapcsolatos tudnivalók

Amennyiben huzamosabb ideig nem szeretnénk használni iPhone-t, két tényezővel kell számolnunk. Az egyik a tárolási közeg hőmérséklete, a másik pedig az akkumulátor töltöttségi százaléka. A gyártó javaslata szerint érdemes odafigyelnünk arra, hogy hosszabb ideig tartó tárolást megelőzően a készüléket körülbelül 50%-ig töltsük fel.

Ha ugyanis teljesen lemerült akkumulátorral tároljuk a telefont, fennáll az úgynevezett mélykisülés veszélye, aminek hatására így az alkatrész könnyen elveszítheti a töltésmegtartó képességét.

A mélykisülés az iPhone akkumulátor azon állapota, melyben az akkumulátor cella gyenge áramleadása okán teljesen kisült, feszültsége pedig a kisütési végfeszültség alatt van.

Hosszabb ideig történő tárolás esetén érdemes kikapcsolni az iPhone-t, így az nem használja feleslegesen az akkumulátort. Ezenkívül ügyelnünk kell arra is, hogy a tárolási környezetnek száraz, hűvös helynek kell lennie, melynek hőmérséklete ne haladja meg a 32°C-t.

Amennyiben fél évnél hosszabb ideig szeretnénk tárolni a készüléket, érdemes azt minden hatodik hónapban újra 50%-ra tölteni, hiszen attól függően, hogy mennyi ideig tároltuk, a töltöttsége alacsony lehet, amikor újra elővesszük. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy huzamosabb idő után az iPhone-nak akár 15-20 perc töltésre is szüksége lehet, mielőtt újra használható állapotba kerül.

iPhone beállítások optimalizálása

Még egy módszer, amivel növelhetjük az akkumulátor üzemidejét. Ehhez állítsuk automatikusra vagy csökkentsük a képernyő fényerejét. A készülék adatelérés során is energiát fogyaszt, azonban a Wi-Fi kevesebbet, mint a mobilhálózat, így amikor módunkban áll, érdemes inkább Wi-Fi kapcsolatot használni böngészés vagy adatátvitelt alkalmával.

light2

Akkumulátorhasználati adatok ellenőrzése

Ezekkel a beállításokkal ellenőrizhetjük, hogy bizonyos alkalmazások milyen arányban használják az iPhone akkumulátor kapacitását. A használati adatokat a Beállítások > Általános > Használat > Akkumulátorhasználat menüpontban érhetjük el. A menüpontban felsorolt, éppen használatban lévő alkalmazások alatt a következő rendszerüzenetek lehetnek láthatók.

  • A Háttértevékenység állapot azt jelöli, hogy az alkalmazás aközben is fogyasztotta az akkumulátor töltöttségét miközben a háttérben futott. Érdemes tehát kikapcsolni a szolgáltatást, mely lehetővé teszi az alkalmazások háttérbeli frissítését (Beállítások, Általános, Alkalmazásfrissítés a háttérben), továbbá a Mail alkalmazás háttértevékenységét is optimalizálhatjuk, ha manuális letöltésre állítjuk vagy növeljük a letöltési időközt (Beállítások, Mail, Kontaktok, Naptárak, Új adatok begyűjtése).
  • A Helyzet és Háttérben történő helymeghatározás arról értesít minket, hogy az adott alkalmazás helymeghatározási szolgáltatásokat vesz igénybe. Az iPhone akkumulátor üzemidejét meghosszabbíthatjuk, ha kikapcsoljuk a helymeghatározást (Beállítások, Adatvédelem, Helymeghatározás beállítás) vagy a Helymeghatározás beállításban az egyes alkalmazások engedély beállításait módosíthatod.
  • Fő- és zárolt képernyő. Ez a rendszerüzenet azt jelzi, hogy egy alkalmazás felébreszti a zárolt képernyőt. Amennyiben bizonyos alkalmazások esetében szeretnénk ezt elkerülni, kapcsoljuk ki a hozzá tartozó push értesítéseket (Beállítások, Értesítések).
  • Nincs lefedettség és Alacsony jelszint. Ez az üzenet jelentheti azt, hogy gyenge lefedettségű területen tartózkodunk, ennek következtében pedig az iPhone igyekszik jobb jelet keresni, illetve arra is utalhat, hogy alacsony jelszintnél használtad a készüléket, mely befolyásolta az iPhone akkumulátor üzemidejét. Ha bekapcsoljuk a Repülőgép módot a Vezérlőközpontban, szintén üzemidőt takaríthatunk meg, azonban arra figyelnünk kell, hogy Repülőgép módban iPhone-unkkal nem tudunk hívásokat indítani és fogadni.

Számítógép vagy egyéb eszköz segítségével történő iPhone töltés

Amikor USB-ről töltjük iPhone készülékünket, győződjünk meg arról, hogy a számítógép is csatlakoztatva van a hálózati áramforrásra, ha ugyanis a számítógép időközben kikapcsol vagy alvó módra vált, az akkumulátor lemerülhet.

mac_charge
Ha mindezek ellenére az iPhone akku gyorsan merül vagy egyéb töltési szinttel kapcsolatos hibát mutat, érdemes a készüléket elhozni látványszervizünkbe, hogy egy alapos átvizsgálás után megállapíthassuk a probléma okát és orvosoljuk azt. Az iPhone akkumulátor cseréje megközelítőleg 30 percet vesz igénybe. Amíg ügyfelünk a helyszínen várakozik, figyelemmel kísérheti a javítási folyamatot, s közben egy kávét is elfogyaszthat.

battery_replace