Hogyan vágnak át a "gyári Apple kijelzők" beszerelésével?

2016. szeptember 5. -
Számos helyen olvassuk és sajnos rengetegen bedőlnek ennek az olcsó fogásnak. Azt rögtön az elején tisztáznunk kell, hogy valóban gyári Apple iPhone kijelzőt nem kapni minden sarkon. Vadi új, bontatlan darabot pedig piaci forgalomban sehol sem árusítanak. De akkor mégis miért áll minden második iPhone szerviz oldalán nagy betűkkel a felhívás: "Gyári Apple kijelzők".
Hogyan vágnak át a

Egy kis statisztikai bemelegítő: itthon 4 év alatt majdnem megduplázódott az iPhone-ozók száma

Legalábbis ami az iPhone készülékről Facebookozók számát illeti. Pontos adataink ugyan nincsenek azzal kapcsolatban, hogy az Apple szám szerint hány darab készüléket értékesít Magyarországon évente. Ráadásul ha lenne is, az sem fedné feltétlenül a valós iPhone felhasználói számot, hiszen az Apple eladási statisztikáiban csak az szerepelhet, hogy hány darab készüléket értékesítettek. Az, hogy ebből hány ragad bent szolgáltatónál, illetve viszonteladónál már nehezebben visszakereshető statisztika lenne.

De éppen emiatt érdemes megtekintenünk a Facebook vonatkozó statisztikáit, melyből árnyalt képet kaphatunk arról, hogy 2015-ben Magyarországon összesen 975 00-en használtak iPhone készüléket Facebookozásra. Ha mind emellé figyelembe vesszük, hogy 2012-ben még "csak" 549 000-en használták az egyik legnagyobb közösségi média felületet az Apple eszközein, azt tapasztaljuk, hogy közel kétszeresére emelkedett az iPhone-ozók száma.

És hogy ez miért fontos?

A szervizünkbe érkező javítandó készülékek mintegy 50%-a kijelző cserére vár. Anélkül, hogy elárulnánk, pontosan hány készülék válik naponta ismét működőképessé munkatársaink keze alatt, sejthető, hogy rengeteg készülék kijelzője törik vagy reped meg nap mint nap. Ebből adódóan rendkívül fontosnak tartjuk, hogy tisztába tegyük a "gyári iPhone kijelző" fogalmával kapcsolatos mítoszt, ugyanis minden második szervizünkbe érkező ügyfelünket érintik vagy érinthetik a jövőben az ezzel kapcsolatos információk.

Szögezzük le: az Apple saját szervizeiben gyári kijelzőt szerel a készülékedbe, kereskedelmi forgalomba azonban nem hozza ezeket.

Ha összetöröd a készüléked és garanciában szeretnéd megjavíttatni, az Apple két opciót ajánl Neked. Az egyik a térítéses csere. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz. A másik pedig az 1-2 hét átfutási idővel vállalt, külföldi szervizbázisban zajló iPhone kijelző csere. Ezzel az a probléma, hogy Neked valószínűleg nincs 2 heted arra, hogy a javítás alatt lévő készülékedre várj - csere telefont ugyanis nem biztosít az Apple. Ennél gyorsabb megoldás, ha egy garancián túli szervizbe viszed az iPhone-t, ahol a helyszínen, 30 perc alatt megjavítják azt. Persze ez a szerviz aktuális leterheltségétől is függ. A cikk megírásának időpontjában egy iPhone 6 kijelző csere ára 39.990 Ft, az Apple hivatalos szervizeiben pedig 49.990 Ft. Amint látod, 10.000 Ft-tal olcsóbban, azonnal megjavítják a készüléked. Persze nem gyári iPhone 6 kijelző kerül a telefonodba, de annak minőségével gyakorlatilag teljes mértékben megegyező alkatrész. A két kijelző közti különbség szabad szemmel nem észrevehető.

istyle_ar

(kép forrása: istyle.eu)

Amiben azonban biztos lehetsz: az Apple nem foglalkozik az általuk gyártósorra küldött kijelzők kereskedelmi forgalomba hozásával - viszonteladók számára.

De akkor honnan szereznek egyes szervizek "gyári iPhone kijelzőt"?

Nem mondjuk, hogy sehonnan, mert akkor nem mondanánk igazat. Gyári iPhone kijelző viszonylag egyszerűen - bár nem nagyszámban - hozzáférhető akár itthon is. A probléma ott van, hogy ezek a kijelzők nem vadi új, bontatlan csomagolásban érkező alkatrészek.

Hogyan kell elképzelnem az iPhone kijelző cserét?

Tegyük fel, hogy nemrégiben vásároltál egy iPhone 6s készüléket. Részletre vagy teljes összegben ez most lényegtelen. Megvan a telefon. Használod. Boldog vagy. Egészen addig a percig, amíg egy óvatlan pillanatban nem találkozik az eszköz a járdaszegéllyel, minek következtében összetörik a kijelzője. Ha arról most nem ejtünk, hogy mennyit spórolhattál volna, ha a készüléket egy rugalmas, edzett üvegből készült iPhone 6s kijelzővédővel óvod az efféle sérülésektől, akkor jön az egyszerű kalkuláció: "Mennyibe fog ez nekem kerülni?"

Feltételezem, nem elégszel meg azzal, ha azt mondom: "ez attól függ". Pedig, ez attól függ, hogy ...

  • Hova viszed a készüléket?
  • Ott milyen minőségű alkatrészt szerelnek a telefonba?
  • Illetve, hogy a készülék egyéb alkatrészei sérültek-e?
  • Garanciás a készüléked vagy sem? (Erről a fentiekben linkelt cikkben bővebben is olvashatsz.)

Azt valószínűleg már tudod, - hiszen rengeteg helyen elmondják, hogy - az iPhone kijelzője két komponensből (érintőüvegből + LCD-ből) áll. És hiába sérül csak az egyik komponens (pl. törik be csak az érintőüveg és marad ép az LCD), az iPhone kijelzője kizárólag egyben cserélhető. Ezek összeszerelve érkeznek meg a gyárból és így alkotnak egy egész alkatrészt. Különben is, a gitáron sem cserélgeted egyesével a húrokat. Ha az egyik szakad, az összes helyére új kerül.

És akkor jöjjön, amit eddig valószínűleg sehol, de legalábbis nagyon kevés helyen kötöttek az orrodra:

Komplett gyári kijelzőt Magyarországon kizárólag bontott iPhone készülékből lehet beszerezni.

Mivel egyáltalán nem gazdaságos, ezért kevés az esély rá, de elképzelhető, hogy a bontott készülék egy a gyártótól újonnan vásárolt eszköz. A legtöbb esetben azonban inkább használt készülékekből szerelik ki a gyári iPhone kijelzőket. Ezzel nincs is feltétlenül baj, amennyiben az adott szerviz nem felejt el tájékoztatni Téged erről.

A fent említett gyakorlat egyébként még a jobbik eset. A sértetlen, gyári iPhone kijelzőben feltehetőleg nem fogsz csalódni. Előfordulhat azonban, hogy úgy szerelnek szerinted gyári kijelzőt a készülékedbe, hogy "elfelejtenek" tájékoztatni arról, hogy ez bizony nemhogy nem gyári, de még az után gyártott alkatrészek között is a gyengébb kategóriába tartozik. Az pedig az egész történet non plus ultrája, ha mindezért a gyári alkatrész árával közel azonos összeget kérnek el tőled.

Ezeket az alkatrészeket egy szakértő ránézésre kiszúrja, amikor kiveszi a dobozból. Egy kevésbé szakértő már csak működés közben veszi észre, hogy bizony az újonnan beszerelt megjelenítő színe halványabb, fakóbb, mint a korábbi. A kijelző felületén esetleg apró, por-szerű pixelfoltok vehetők észre, illetve a kijelző keretragasztása sem a legtökéletesebb. Sőt.

És mit szerel a készülékedbe a Smart Clinic?

iPhone_6s_kijelzo_csere

(kép forrása: ifixit.com)

Általában az úgynevezett "half-original" kijelzőket. Ezt a "féleredeti"-t úgy kell érteni, hogy maga az LCD gyári, az azt védő érintőüveg pedig a gyári minőséggel megegyező minőségű üveglap. A cikk megírásának pillanatában egy gyári iPhone 6 kijelző ára körülbelül 58.000-60.000 Ft között mozog. Egy, a gyári iPhone 6 kijelzővel szinte teljes mértékben megegyező alkatrész ebben az időben 39.990 Ft, egy valamivel gyengébb minőségű, de szintén kiváló alkatrész pedig 35.000 Ft-ba. Ez utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy az LCD többnyire minőségi után gyártott alkatrész (esetenként akár gyári is), viszont az érintőüveg minősége alulmarad a half-origininal és a teljesen gyári kijelzőkével szemben.

Amennyiben igény van rá, mi is meg tudjuk oldani továbbá, hogy bontott iPhone készülékek kijelzőit szereljük a készülékedbe, amennyiben ezt kéred. A gyári és a gyári minőséggel majdnem teljes mértékben megegyező half-original kijelzők között azonban tényleg csak nüánsznyi különbség van.

A félreértések elkerülése végett: nem az a metódus rossz, ami szerint a magyarországi iPhone szervizek készülékeket javítanak,- sőt, hozzánk Németországból járnak haza javíttatni, mert jobbnak ítélik meg a munkánkat. A probléma inkább az, ahogyan az egyes szervizek kommunikálnak a szolgáltatásaikkal kapcsolatban. A döntés azonban végső soron mindig az ügyfélé. Te hogy döntesz?

Hogyan állítsd be az új Mac-ed Hogyan állítsd be az új Mac-ed
2017. január 9.
Feltelepíteni egy Mac-et? Mi sem egyszerűbb, gondolhatnánk. Annak ellenére, hogy relatíve egyszerű folyamatokról van szó, elfordult már, hogy olyan Mac-et hoztak be a szervizünkbe, ami telepítés közben produkált valamilyen szoftverhibát.
Hidegben tényleg gyorsabban merül az iPhone? Hidegben tényleg gyorsabban merül az iPhone?
2017. január 29.
Észrevetted már, hogy a kinti hidegben mintha gyorsabban merülne a telefonod? Esetleg előfordult már veled, hogy az iPhone-od minden jelzés nélkül 20-30%-ot mutatva kikapcsolt? Ne lepődj meg, de a hideg az oka.
Súlyos tervezési hiba az Apple-nél: A Touch Disease Súlyos tervezési hiba az Apple-nél: A Touch Disease
2017. június 1.
Biztosan megesett már veled is, hogy az iPhone, vagy az iPad képernyője hirtelen megfagyott, és akármilyen erősen is próbáltad, nem válaszolt az egyre hevesebb nyomkodásnak. Biztosíthatunk, a legtöbb esetben elég könnyű „felolvasztani” egy lefagyott kijelzőt, a következő cikkben ehhez adunk 9 egyszerű tippet, emellett kitérünk az Apple egyik legsúlyosabb tervezési hibájára is.