Mennyi időt töltesz az okostelefon-alkalmazásokban?

2023.05.24 0 hozzászólás 8380 olvasás
Mennyi időt töltesz az okostelefon-alkalmazásokban?

Reggel neked is az első dolgod az, hogy megnézed a telefonodra érkezett értesítéseket és üzeneteket? Vagy akár lefekvés előtt is még vetsz egy pillantást a Messengerre vagy a Facebookra?

Az okostelefonnal kapcsolatban könnyen alakulhat ki függőség az emberben, így érdemes lehet monitorozni, hogy mennyi időt töltesz a telefonodra telepített alkalmazások használatával.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan tudod ezt ellenőrizni Android illetve iOS rendszerben egyaránt, illetve mutatunk pár tippet, hogyan csökkentsd az okostelefon nyomkodásának mennyiségét.

Milyen alkalmazásokat használunk az okostelefonon?

Az már egy közhely, hogy a telefonunkat szinte mindenre tudjuk használni. Az okostelefonok fejlődésével természetesen egyre több funkció érhető el, így a használatukkal töltött idő a jövőben is inkább nőni fog, mint csökkenni.

De minden alkalmazás hozzájárulhat az okostelefon-függőség kialakulásához?

Természetesen nem minden alkalmazást tekinthetünk károsnak ebben a tekintetben. Vannak azonban olyan applikációk, amik kifejezetten úgy vannak megalkotva, hogy minél több időt töltsenek el vele a felhasználók, illetve olyanok is vannak, amelyekre valamilyen belső kényszer alakul ki az emberben, hogy belépjen és időt töltsön vele.

Három különböző kategóriára szedtem az alkalmazástípusokat aszerint, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a függőség kialakulásához, és ilyen módon mennyire növelik meg a telefon nyomkodásának időtartamát.

1. Alkalmazások, amelyek nem okoznak függőséget

Olyan applikációk tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek egyszerű funkciókat látnak el és nem gyakorolnak a felhasználóra semmilyen hatást, pusztán azért használjuk őket, mert hasznosak.

Ilyen lehet például az időjárást jelző vagy azt előrejelző alkalmazások, vagy például az Óra az iOS-ben. Ezeket igazából csak arra tudjuk használni, amire képesek.

Időjárás app az iOS-ben

(kép forrása: macrumors.com)

Leolvassuk az időt, beállítunk egy ébresztőt reggelre, vagy éppen megnézzük, fog-e esni az eső az adott nap. Ezek nem olyan dolgok, amiket kényszeresen végzünk akár óránként többször, ahogy egyes alkalmazásoknál, melyekről később lesz majd szó.

2. Appok, amelyektől már tartani lehet

Ezek azok az applikációk, amelyek már összetettebb funkciót látnak el, vagy akár több mindenre is használhatóak. Olyan is akad köztük, amely akár szórakozásra vagy unaloműzésre is alkalmas, és ha nem figyelsz oda, akkor túl sok időt tölthetsz el vele egy nap alatt.

Ide sorolnám a játékokat is, hiszen rengetegen játszunk a telefonon, és ez természetesen sokakban függőséghez is vezethet. Ugyanakkor a játékok sok ember számára jelentik a fő kikapcsolódást, és épp ezért ezeknek élvezeti és rekreációs értéke is van Ezért nem sorolom a játékokat a legveszélyesebb kategóriába.

Telefonra telepített játékok

(kép forrása: theasiangamer.com)

Persze a túlzottan sok játék sem egészséges, de vannak ennél még rosszabb alkalmazások is.

Hogy melyek ezek?

3. A legaddiktívabb alkalmazások

Természetesen azok az okostelefon-alkalmazások tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek használata – nem meglepő módon – a legtöbb időnket veszik el, mégis a legkevésbé nyújtanak minőségi időtöltést.

A közösségi média különböző felületeinek természetesen vannak pozitív hatásai is. Természetesen nem célom ezeknek a felületeknek a démonizálása, ugyanakkor érdemes belátni azt, hogy ezeknek a felületeknek a látogatása komoly addikcióhoz vezethet.

A Facebookon vagy az Instagramon ugyanis rengeteg hasznos tartalmat találni – állásajánlatokat, érdekes cikkeket és az érdeklődési körünkbe tartozó híreket, újdonságokat – de a legtöbb tartalom ezenek a platformokon is kifejezetten káros, vagy érdektelen.

Itt nyilván sokan találják meg azt az igen kézenfekvő kifogást, hogy Facebookon tartják a kapcsolatot a rokonokkal, barátokkal. Szerencsére nekik is van egy válaszom. A Messenger alkalmazással tökéletesen lehet helyettesíteni a Facebookot, hiszen kapcsolattartásra – tehát chatelésre és telefonálásra is – tökéletesen alkalmas.

(Én már nem használom például az okostelefonon a Facebook appot, ugyanis elegem lett abból, hogy az üzenőfalat pörgetem teljesen reflexszerűen és minden ok nélkül. Amikor ráadásul megtudtam, hogy mennyi időt töltök el a Facebookon, na az végleg betette a kulcsot.)

De miért alakul ki a függőség a közösségi média felületeivel kapcsolatban?

Social Media felületek logói

(kép forrása: marketinginsidergroup.com)

Az egyik oka ennek az, hogy szeretjük tudni, mi történik az ismerőseinkkel, és mindenről az elsők között akarunk értesülni.

Az is közrejátszik ebben, hogy a végeláthatatlan információ mennyiség, ami ránk zúdul az ilyen helyeken, teljesen szélsőséges módon kitolta az ingerküszöbünket az új információkkal kapcsolatban, így már szinte semmi nem elég. (Ez persze nem csak a social media miatt van, maga az internet és úgy általában a felgyorsult információáramlás is szerepet játszik ebben.)

Mennyi időt töltesz az alkalmazások használatával?

Ha korábban soha nem jártál utána annak, hogy a telefonodat nyomkodva mennyi időt töltesz az egyes alkalmazások használatával, akkor egészen meglepő dolgokat tapasztalhatsz az első ilyen alkalommal.

Mielőtt szembesülsz az esetleg szörnyű valósággal, érdemes szót ejtenünk arról, hogy általánosságban mennyi időt töltenek az emberek a telefonos appokban?

Napi átlagosan eltöltött idő appokban

(kép forrása: appannie.com)

A grafikonról leolvasható, hogy a legtöbb országban 3 és 5 óra közé esik az applikációkban átlagosan eltöltött órák száma.

Ha ennek a két értéknek is mondjuk az átlagát vesszük, az is 4 óra. Ez tehát az az idő, amit átlagosan egy ember eltölt a telefonjára telepített applikációk használatával. Ha belegondolsz abba, hogy teszem azt reggel 8-tól mondjuk éjfélig vagy aktív, ez 16 óra. Ennek a negyedét, azaz 4 órát töltesz el az appok használatával.

A napod negyedét. Elég durva érték, nem igaz?

De nézzük meg, hogyan is tudod megnézni, hogy ténylegesen mennyi időt töltesz a telefonon lévő alkalmazások használatával.

Erre a legalkalmasabb mód az, ha az operációs rendszerek által mért képernyőidőt megtekinted. Ez ugyanis mind iOS mind pedig Android esetében igen jó képet mutat arról, hogy mennyi időt is töltöttél az egyes alkalmazások használatával.

Képernyőidő előhívása az iOS rendszerben

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd az Akkumulátor menüt
  3. Görgess le és állítsd át az akkumulátor használatának bemutatását Aktivitás megjelenítésére
  4. Itt kiírja, hogy az egyes appokat milyen hosszú ideig használtad

Lehetőség van arra, hogy az utolsó 24 órát nézzük meg, de az utóbbi 10 nap képernyőidejét is meg tudod nézni. Érdemes lehet a 10 napos beállításra állítani ezt, hiszen így sokkal valósabb képet kaphatsz arról, hogy mennyi időt is töltesz az iPhone-ra telepített appok használatával.

Képernyőidő előhívása Android esetében

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Digitális jólét és szülői felügyelet menüt
  3. Itt az Android kiírja, hogy az egyes appok mennyi ideig futottak

Az egyes alkalmazásokra kattintva ráadásul további információkat tudhatsz meg.

És mi a teendő abban az esetben, ha a képernyőidő alapján arra kellett rájönnöd, hogy még az átlagnál is többet használod a telefonodat?

Kevesebb időt akarsz telefon nyomkodással tölteni?

Én magam pont egy ilyen rádöbbenés alkalmával döntöttem úgy, hogy visszább szorítom a social media jelenlétemet. Amikor azt láttam, hogy egy nap több mint 2 órát töltöttem el a Facebook üzenőfalának pörgetésével, akkor döntöttem úgy, hogy változtatni kell ezen.

Ha te is úgy érzed, hogy szükséged lehet a telefonos appok használatára fordított időn faragni egy kicsit, akkor itt van pár hasznos tipp, ami segíteni fog ebben.

1. Töröld a felesleges applikációt

Ha a legtöbbet használt appok között van olyan, aminek a használata nem létfontosságú, akkor töröld le azokat. Ha egy alkalmazás csak azért van fenn a telefonodon, hogy elüsd vele az időt vagy ne unatkozz, akkor az teljes mértékben nélkülözhető.

Hidd el, sokkal hasznosabb dolgokat is csinálhatsz az unott frissítgetés vagy a trash tartalmak nézegetése helyett. Nálam kitűnően bevált ez a Facebook kapcsán. Csak akkor nyitom meg, ha a számítógépnél ülök.

Facebook törlése

(kép forrása: beconnected.esafety.gov.au)

2. Állítsd be időlimitet az alkalmazásokhoz

Szerencsére az Android és az iOS is lehetővé teszi, hogy az egyes alkalmazásokra beállíts egy limitet, ami azt jelenti, hogy egy előre meghatározott mennyiségű időt tölthetsz az adott app használatával, utána pedig az operációs rendszer figyelmeztetést küld, hogy elérted a beállított limitet, vagy akár be is zárja az appot.

Ezután persze a lelkiismeretedre van bízva, hogy kikapcsolod-e a korlátozást, de ha komolyan csökkenteni akarod a telefonod nyomkodásával töltött időt, akkor érdemes betartani a szabályokat.

Applimit beállítása iOS rendszerben

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Képernyőidő menüpontot
  3. Válaszd az Appkorlátok lehetőséget
  4. Nyomd meg a Korlát hozzáadása gombot és állítsd be a kívánt applikációkra a limiteket.

Alkalmazás korlátozása Android rendszerben

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Digitális jólét és szülői felügyelet lehetőséget
  3. A korlátozni kívánt app mellett kattintsd az Időzítő beállítása ikonra
  4. Állítsd be a kívánt időt, és kattintsd a Beállítás gombra

3. Tudatosan csökkentsd a telefon nyomkodásával töltött időt

Az előző két módszerrel ellentétben itt nem az adott applikációkat érinti a változás, hanem saját magadat. Ez természetesen sokkal nehezebb, viszont ez a jellemed fejlődését és a kitartásodat is erősíti.

Amikor eszedbe jut, hogy felugrasz a sokat használt felületre, jusson eszedbe, hogy sokkal hasznosabban is töltheted azt az időt. Hívd fel inkább egy barátodat vagy rokonodat, akivel már régóta nem beszéltél.

Ez egyrészt csökkenti az alkalmazásokban feleslegesen eltöltött időt, másrészt pedig a környezeted is észre fogja venni, hogy sokkal jobban odafigyelsz az emberekre.

Fiatalok együtt ülnek

(kép forrása: unsplash.com)

Ha viszont mégis szeretnéd a telefonodat nyomkodni, akkor itt van néhány olyan applikáció, amely legalább hasznodra is válik, illetve olyat is találsz köztük, ami szintén segíthet csökkenteni a okostelefon-függőség miatt kialakult kényszeres telefonnyomkodást is.

Az okostelefon-függőség legyőzhető

A fent leírt technikákat használva hatékonyan vissza tudod szorítani az okostelefon nyomkodásával töltött idő mennyiségét.

Részletesen foglalkoztunk már ezzel a témával ebben a cikkünkben, érdemes lehet elolvasni, ha többet szeretnél tudni a témában.

Ha pedig szülő vagy, és a gyermekeid telefonon eltöltött idejét szeretnéd csökkenteni, arra is van pár tippünk. A fiatalok sokkal védtelenebbek ebben a tekintetben, hiszen ők már kvázi okostelefonnal a kezükben születnek. Sok szülő adja az egészen kicsi gyerek kezébe a telefonját, azt gondolva, hogy a gyerek majd lefoglalja magát.

De kinek is jó ez?

Senkinek. Ez kifejezetten káros, hiszen így egyrészt nem alakulnak ki a megfelelő szociális készségei a gyereknek, és a szülő is önszántából segíti elő a gyerek függőségének kialakulását.

Te mennyi időt töltesz az okostelefonra telepített alkalmazásokban? Meglepődtél a számon amikor megnézted? Válaszodat írd meg kommentben és ne felejtsd el megosztani a cikket, hogy másokhoz is eljusson ez a fontos téma!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.