Miért is bonyolultabb egy iPhone X kijelző csere?

2022.06.29 0 hozzászólás 1617 olvasás
Miért is bonyolultabb egy iPhone X kijelző csere?

Időnként találkozunk azzal a kérdéssel, hogy ha két szervizes kolléga egyszerre kezd el egy iPhone X és egy iPhone 6 kijelző cserét, miért lehet az hogy az iPhone 6, előbb készül el. Erre több magyarázat is van.

Természetesen minden esetben ki kell emelnünk, egyáltalán nem mindegy, hogy egy készüléket milyen fizikai állapotban hoznak be hozzánk, és a szerviz mennyire van leterhelve. De most ezektől tekintsünk el.

iPhone X kijelző csere - Hardveres oldalról

Ahogy az laikus szemmel is látható, az iPhone X merőben más felépítésű, elődeihez képest. Ez bizony a készülékház belsejében sincs másképp. Több és apróbb alkotóelem, több és apróbb szalagkábel. Ami pedig kisebb arra jobban kell vigyázni, hiszen sérülékenyebb is. Ám ami még nagyon fontos, hogy itt egy szinte teljesen peremig érő kijelző is több sérülékenységet hordoz magában.iphone-x_szenzorok

A kijelző felső részén, az úgynevezett sziget területén pedig sok apró szenzor és a beszédhangszóró lapul, amikre szintén vigyázni kell. Ezeket sem minden esetben egyszerű eltávolítani - függ a készülék állapotától. Természetesen külön melegítéssel, a ragasztó meglágyításával eltávolítható, de arra minden esetben vigyázni kell, hogy sem levételkor, sem pedig az új iPhone X kijelzőre történő visszahelyezéskor ne sérüljenek meg.

iphone-x_szenzorok_kijelzocsere

 

iPhone X kijelző csere - Szoftveres oldalról

Ha mindezeken túl vagyunk, van még hátra valami. Minden iPhone X kijelző rendelkezik egy EEPROM-ba programozott sorszámmal. Ezt a számot az iOS 11 minden alkalommal ellenőrzi és amennyiben nem találja, letiltja a fényérzékelő szenzort. Lehet nélküle élni, de nem érdemes. Természetesen mi még a probléma hajnalán beszereztünk egy erre a célra kifejlesztett kütyüt, amivel az említett sorszámot át tudtuk másolni az eredeti kijelző chipjéből, az új kijelzőjébe.

iphone-x_eeprom_kijelzocsere

Azonban ez a folyamat is időt igényel, így ezzel is csak hosszabbodik a javítás ideje. Ez viszont egy elkerülhető probléma, ugyanis az említett EEPROM ellenőrzését az iOS 12 már nem végzi el. Ilyen formán az új kijelző, sorozatszám átprogramozás nélkül a fényérzékelő szenzorral együtt teljes értékűen működni fog. Ezért is szoktuk javasolni minden ügyfelünknek, hogy lehetőség szerint mindig frissítsenek a legújabb iOS rendszerre. Egy iPhone X kijelző csere esetében ez még ilyen előnyökkel is jár. Ha bekövetkezik az elkerülhetetlen kijelző törés, vagy meghibásodás akár egy zsúfolt napon is beleférhet majd egy gyors csere - ne ezen az apróságon múljon.

iPhone X kijelző csere - Árak és minőségek

Ha megtörtént a baj, megfordulhat a fejedben, hogy vajon olcsóbban hozzá tudnál-e jutni az új kijelzőhöz. Azt már láthatod a fentiek alapján, hogy nem a legegyszerűbb folyamat elvégezni a cserét, így az otthoni javítás fokozottan kockázatos lehet. De még mindig ott vannak azok a szervizek, amik jóval alacsonyabb áron kínálnak megoldást a problémádra, mint azt elsőre gondolnád. 

Hogy ne szaladj bele egy ilyen javítás kellemetlen következményeibe, két részes videó sorozatunkban sorra vettük a piacon kapható iPhone X csere kijelzőket. Saját szemeddel győződhetsz meg róla, miért nem szerencsés a lehető legjobb minőséget választani (és így értelemszerűen a valamivel drágábbat is).

Alakuljon bárhogy, ha kijelződ cserére szorul, velünk mindenképp jól jársz, hiszen az általunk cserélt iPhone X kijelzőkre a piacon egyedülálló módon, élettartam garanciát vállalunk. Sőt akár sorban állás nélkül is intézheted a javíttatást, itt tudsz időpontot foglalni! Ha pedig messze laksz, de szeretnéd nálunk javíttatni készüléked, itt rendelhetsz szervizfutárt.

Ha pedig kérdésed, vagy tapasztalatod van, ne habozz, irány a komment szektor!