Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – 10 iOS kiegészítő az egészséged megőrzésének érdekében

2022.06.30 0 hozzászólás 2269 olvasás
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – 10 iOS kiegészítő az egészséged megőrzésének érdekében

Habár egész egyszerűnek tűnnek azok az egészségügyi tippek, amiket manapság hall az ember, mégis, a gyakorlatba átvinni őket valamiért igencsak nehéz feladat tud lenni. DE, itt jön az iPhone a képbe!

Az egyik legnagyobb kihívás az egészséges életstílus kialakításában és megtartásában az a rengeteg szám és előírás, amiket kötelező követned napi rendszerességgel annak érdekében, hogy elérd a vágyott súlyt, testalkatot, napi kalóriaszámot vagy akár a tökéletesen pihentető alvásmódot.

Szerencsére, azért, hogy mindezt ne kelljen papíron követned, az Apple az egészséggel kapcsolatos alkalmazások és kiegészítők halmát dobta piacra, a te dolgod csak annyi, hogy válogass a jobbnál-jobb lehetőségek között!

Neked biztosan, de akár orvosaidnak is hasznosak lehetnek az információk

Elsőre valóban kicsit furcsa lehet az egészségi állapotodat digitálisan figyelni, különösen, ha jobbszereted tollal és papírral elintézni az adatok számontartását, azonban több okból kifolyólag is megéri átgondolni, hogy átválts a digitális nyomon követésre.

Először is fontos megemlíteni, hogy minden a cikkben ismertetett kiegészítő kapcsolódik az iPhone egészségügyi alkalmazásához. Ez azt jelenti, hogy az összes információd egy helyen fog tárolódni egy egyszerű formátumban. Ezek az információk elérhetőek lesznek bármely iOS készülékedről, szóval szó szerint bárhonnan hozzáférhetsz az egészségügyi adataidhoz.

Ami a legjobb, ezek az információk beépíthetőek azokba az iOS egészségügyi appokba, amiket használsz, annak érdekében, hogy fejlődhessen ezeknek az alkalmazásoknak a hatékonysága és a te személyes szükségleteidre épülhessenek a szolgáltatásaik.

És végül, de nem utolsó sorban, ezek az alkalmazások képesek úgy visszaadni az egészségügyi adataid, hogy azokban látszódjon az a rendszer és irány, ami a te személyes egészségi állapotodra és annak esetleges változásaira jellemző. Ez azért fontos, mert ezeket az adatokat meg tudod mutatni az orvosaidnak és egyéb szakembereknek, akik így egy teljesebb képet kapnak az egészségedről. Ez az egészségügy jövője!

 #1. iHealth Vezetéknélküli Testanalizátor mérleg - iHealth Wireless Body Analysis Scales

Mérd a testsúlyod, testzsírszázalékod, izom- és csonttömeged és szabályozd a kalória bevitelt

Az iHealth szerkezete messze többre képes, mint egy egyszerű testsúlymérés. A 4 elektromos szenzor és az alaposan letesztelt algoritmusok segítségével felmérheted a tested felépítését, beleértve a testzsírszázalékot, az izom-és csonttömeget, emellett meghatározhatod, hogy mennyi kalóriát kéne elfogyasztanod a következő 24 órában, hogy fenntartsd az aktuális súlyodat.

Az iHealth mérőeszköze által összegyűjtött információkat Bluetooth-on és Wi-Fin keresztül tudod elküldeni olyan eszközökre, amik szinkronizálva vannak az iHealth fiókoddal, az infók megtekintése azonban minden iHealth-kompatibilis iOS eszközzel lehetséges. A skála 20 különféle felhasználó adatait képes mérni egy időn belül.       

body-analysis                        

Előzd meg a krónikus betegségeket

Az egészséges testsúly kialakítása az egészséges életmód egyik alappillére, ugyanis a túlsúlyosság több krónikus egészségügyi probléma rizikófaktora lehet (pl. szívmegbetegedések, diabétesz, szélütés).

Az iHealth skálája olyan kulcsfontosságú mérésekről ad információt, amik segítenek neked eldönteni azt, hogy az aktuális súlyod, testzsírszázalékod, vagy izomtömeged miatt veszélyeztetik-e a szervezetedet a felsorolt betegségek.

#2. iHealth Glucometer – iHealth vércukorszint-mérő

Mérd a vércukorszinted

Az iHealth Glucometer készülékek (pl. a hordozható iHealth Align vagy a vezetéknélküli Smart Gluco-Monitoring System) segítik a diabétesszel küzdő embereket a vércukorszintjük nyomonkövetésében és az adott időpontban megfelelő mennyiségű inzulinadag meghatározásában.

Az iHealth Align okos vércukorszintmérő csak egy kicsit nagyobb, mint egy pénzérme, de ez a kis szerkezet egy, az amerikai egészségügyi hatóságok által elfogadott módszere annak, hogy a vércukrod információit az iOS készülékekkel szinkronizáld. A Smart-Gluco-Monitoring System közvetlenül az iOS készülékedről is működik, de az iHealth adatbázisodba is küldhetsz vele információkat Bluetooth-on keresztül. 

iGlucometer-640x500                       

Helyetted is odafigyel a helyes táplálkozásra és inzulinbevitelre

Az iPhone vércukorszintmérővel szerzett digitális információ leginkább azoknak fontos, akik diabétesszel élnek, hiszen így könnyebbé válhat számukra a mindennapok megtervezése, az étkezések és az inzulinadagok meghatározása, stb.

A teljességre törekvő, holisztikus megközelítés, amit az iHealth alkalmaz, lehetővé teszi, hogy a felhasználók gyorsan és akadálymentesen vigyenek fel információkat a „vércukonaplójukba” a diétájukról és a gyógykezeléseikről egyaránt. Mindez abban segít, hogy folyamatosan figyelhessék az egészségügyi állapotukat és azokat a faktorokat, amik veszélyeztethetik őket.

#3. Jawbone Lépésszámláló - Jawbone Pedometer

Gondolj sportként a gyaloglásra is

A Jawbone fitneszfigyelőhöz hasonló termékek számolják a megtett lépéseket, az aktívan töltött idő hosszát, az elégetett kalóriákat és a távokat, amiket 24 óra alatt megteszel.

Ezek az információ szinkronizálhatók az Apple Health applikációjával. Meglepő, hogy néhány hónappal ezelőtt az Apple minden egyéb fitneszfigyelő kiegészítőt visszavont a boltjaiból.                       

JawboneFitness-640x500        

Kalória- és teljesítménymérés hatékonyan

Az aktivitás nem csak a fizikai egészségednek tesz jót, a gyaloglást még az agyműködésed is meghálálja! Ráadásul az, hogy van egy olyan szerkentyűd, ami számontartja az aktivitási szintedet, hihetetlenül inspiráló tud lenni, versenyezz akár önmagaddal, akár a barátaiddal!

Vannak, akik  ellenzik ezeket a szerkezeteket az iPhone beépített lépésszámlálója és gyorsulásmérője miatt. Viszont ezeket a számlálókat anélkül is használhatod, hogy a telefonod nálad  lenne, és még akkor is működnek, ha nincs iPhone 5s vagy annál újabb készüléked, emellett van, aki úgy gondolja, hogy még pontosabb információkat is mérnek, mint a telefonok.

#4. iHealth Vérnyomásmérők - iHealth Blood Pressure Monitors 

Mérd a vérnyomásod egyszerűen és gyorsan

Az iPhone vérnyomásmérők egyszerű, otthon elvégezhető vérnyomásmérésekre alkalmasak. Vezeték nélküliek, minden tőlük származtatott információ szinkronizálható az iOS appal, és ami a legfontosabb: egészségügyi hatóságok által elfogadottak.

Az iHealth Wireless Wrist Monitor megkímél téged attól, hogy a megfelelő pontot kelljen keresned a felkarodon vérnyomásméréskor, ehelyett a csuklódból olvassa le a vérnyomásod. A kéztartást illetően mindettől függetlenül a klasszikus pozíciót kívánja meg a szerkezet.      

BloodPressureCuff-640x500

A rendszeres vérnyomásmérés életet menthet

A vérnyomásod rendszeres vizsgálata jó eszköz arra, hogy észrevegyél esetleges változásokat, amik összefüggésben lehetnek a stresszel, valamely gyógykezeléssel vagy bármiféle egyéb téged érő hatással.

A túl magas vagy a túl alacsony vérnyomás a túlsúlyhoz hasonlóan sok krónikus megbetegedés rizikófaktora lehet, így a vérnyomásváltozásod korai észrevétele nagyon fontos lépés a betegségek megelőzésének/korai kezelésének.

#5. Beddit alvásfigyelők - Beddit Sleep Monitors

Légy tisztában az alvásod minőségével

Bámulatos, hogy mekkora hatással van az egészségedre a jó alvás! Sajnos azonban az alvásminőségeden igencsak nehéz feladat javítani - először is el kell fogadnod, hogy a megfelelő, pihentető alvás nagyon fontos komponense az egészséges életmódnak.

A Beddit egy kis szenzor, amit a matracodra kell tapasztani, a lepedő alá. A szerkezet átfogó képet nyújt az alvási szokásodról és az alvásod hatékonyságáról; figyeli, hogy hány alvási fázison mész keresztül, hányszor ébredsz fel éjszaka, horkolsz-e vagy sem és még a pulzusodat is szemmel tartja.

Mindezek mellé tartalmaz egy „okosébresztőt” is, ami az alvási rendszerednek megfelelően a számodra legalkalmasabb időpontban ébreszt fel téged.                               

BetterSleepTracker-640x500

A pihentető alvás az egészség kulcsa

Mint már korábban említettem, az alvás az egyik kulcs az egészséges élethez és a mentális-és fizikai jóléthez, hiszen feltöltő funkcióval bír. Ha rossz az alvásod minősége, könnyedén megeshet, hogy nehézségeid adódnak a megfelelő testsúly kialakításában, a stressz kezelésében, az egészséges étkezésben vagy épp a megfelelő vérnyomás megtartásában.

Azzal, hogy tudatosan figyeled az alvási szokásaid és az esetleg pihenési problémák mögött megbúvó okokat, képes leszel arra, hogy változtass az alváshigiéniádon és fejleszd az alvásod valós pihentető erejét.

#6. Wahoo Tickr pulzusmérők – Wahoo Tickr Heart Rate Monitors

Pulzusmérés iPhone-nal egyszerűen

A Wahoo Tickr pulzusmérő nem csak a szívveréseid számát méri az edzésed közben, de ugyanakkor arra is használja a felvett infót, hogy segítsen az edzésed intenzitását olyan szinten tartani, amilyenen neked épp a legideálisabb.

Az iPhone pulzusmérők izzadtság-és vízállóak, és mindenféle edzéstípus közben képesek ellenőrizni és mérni a pulzusod, legyen szó jógáról vagy épp egy maraton lefutásáról.

A Tickr Heart Rate nem csak az Apple Health-tel szinkronizálható, hanem további 50 applikációval is összekapcsolható, ilyen például a Runkeeper és a MapMyFitness.

HRMiOS-640x500

A pulzusmérés az edzés egyik legfontosabb része

A pulzusod az egyik legfontosabb mérendő dolog, amikor a kardiovaszkuláris egészséged vizsgálatáról van szó.  A kardio edzések jórésze és a zsírvesztést elősegítő aerobic gyakorlatok olyan mozgástípusokat követelnek meg, amiknek központi eleme a pulzusod növekedése. A gyakorlatok során fontos, hogy a szíved elég erősen verjen ahhoz, hogy leküzdd a kihívásokat, de annyira ne verjen gyorsan, hogy kárt tegyél magadban.

Egy pulzusmérő eszköz elvégzi helyetted az edzéseid ilyen formájú matematikai részét és megtalálja a számodra ideális tréningtempót, így neked csak a gyakorlatok elvégzésére kell koncentrálnod.

#7. Kinsa Smart hőmérők - Kinsa Smart Thermometers

Pontos testhőmérő és adattárolás

A Kinsa iPhone hőmérők egyszerűen nagyszerűek. Ez az első iPhone-hoz csatlakoztatható hőmérő, amit az amerikai gyógyszerügyi hatóság is elismert. A hőmérőt a telefonod jack-csatlakozón keresztül tudod hozzáadni az iPhone-odhoz, ami tisztán leolvassa a testhőmérsékleted. A készülék használható rektálisan, szájon át és hónaljnál is.         

KinsaThermometer-640x500

A gyerekek (vagy éppen felnőttek) figyelmének lekötésére mókás dolgokat vetít a képernyő, amíg a készülék méri a hőmérsékletet, a működéshez pedig nem szükséges elem vagy egyéb akkumulátor. A hőmérsékletadatok egyaránt szinkronizálhatóak a Kinsa beépített alkalmazásával vagy az Apple Health applikációjával, hogy könnyebben számon tudd tartani a lemért hőmérsékleteket.  

Ha az orvos megkérdezi, mennyi a beteg láza ...

A szimpla hőmérő talán az egyik legegyszerűbb egészségügyi eszközök közé tartozik a piacon, egyben a legfontosabbak egyike is.

A testhőmérsékleted figyelése egy remek mód arra, hogy figyelemmel követhesd azokat a betegségeket, ami fenyegethetnek téged vagy a gyermekedet, emellett a testhőmérsékleted adatai hozzásegíthetnek egy pontosabb diagnózis felállításához.

#8. BACtrack szonda – BAC Breathalyzers

iPhone-ra csatlakoztatható véralkoholszint-mérő

A BACtrack szonda egy okosszonda, ami az iPhone-odhoz kapcsolva pontosan meghatározza az aktuális véralkoholszintedet, továbbá a konkrét adat mellé pedig egy magyarázatot is ad arról, hogy milyen hatással van rád az adott szint és körül-belül mennyi idő alatt ürül ki teljesen a szervezetedből az elfogyasztott alkohol. 

iBreathalyzer-640x500

A BACtrack szintén szinkronizálható a Health alkalmazással, így azt is átláthatod, hogy a részegségi szinted milyen hatással van az alvásra vagy a diétádra.

Ha szondáztatásra kerül a sor, már késő bánat

Az ittas vezetés nem véletlenül van tiltva Magyarországon, ugyanis a bódult tudatállapotban történő sofőrködés nem csak a saját épségedet, de utastársaid és az utakon vezető többi autós életét is veszélyezteti. Zéró-tolerancia lévén nem kell szonda ahhoz, hogy megtudd, beülhetsz-e a volán mögé, hisz csak egy kérdést kell feltenned magadban, azt, hogy ittál-e vagy sem.

Azonban fontos lehet a szonda használata például akkor, ha biciklivel jársz, hiszen kerékpárral közlekedhetsz 1-2 pohár után, a lényeg annyi, hogy részeg ne legyél, hiszen komoly sérüléseket szerezhetsz magadnak és másoknak is egyaránt. Illetve, az előfordulhat, hogy az előző este elfogyasztott alkoholmennyiség még nem szívódott fel teljes mértékben a véredben. Ha otthon mérsz, erről időben értesülsz.

#9. iHealth vezetéknélküli véroxigén-mérő  – iHealth Pulse Oximeter

Tudtad, hogy a véroxigén-szint is mérhető?

Az iPhone-ra csatlakoztatható vezeték nélküli véroxigén-mérő egy gyors módszer arra, hogy lemérd a véroxigéned szintjét és a szívritmusodat, amikor épp úton vagy. A leolvasott információt iOS készülékeken keresztül elküldheted a Health-fiókodba.        

PulseOximeter-640x500

Végezz hatékonyabb gyakorlatokat a véroxigén-szinted ismeretének segítségével

A szívritmusod és a véroxigéned szintjének mérése fontos tényező, amikor az általános egészségi és atlétikai állapotod méréséről van szó. Legfőképp sportolóknak kell ezekkel tisztában lennie, akiknek folyamatosan figyelniük kell a változó véroxigén-szintjüket ilyesféle méréseken.

#10. Sport specifikus keresők - Sport-Specific Trackers

Ismerd meg minél alaposabban kedvenc sportjaid

Hihetetlen mennyiségű internetes egészségügyi kiegészítő áll a felhasználók rendelkezésére, és ezek a kiegészítők és appok leginkább egy adott sporthoz vagy sportcsaládhoz kapcsolódnak. Ezek a specifikus applikációk pont abban segítenek, hogy mélyebben elmerülhess egy-egy sportban, függetlenül attól, hogy a golf érdekel-e, esetleg a labdarúgás vagy biciklizés.

Sports-640x500

A folyamatos fejlődés és motiváció elengedhetetlen

Ezek az alkalmazások főként azért fontosak, mert segítenek a sportolóknak mélyebben elmerülni egy-egy sportágban, emellett erősítik a motivációt arra, hogy folytasd az adott sportot. Hosszútávon elősegítik a sportban való fejlődésed, emellett hozzájárulnak az egészségesebb életmód kialakításához.

Az egészségügy napjainkban

Soha nem volt még ennyire kezedben a saját egészséged ügye, mint manapság. A technológia mostani állapotát figyelembe véve nem igazán lehet valid magyarázatot adni arra, hogy miért nem figyelsz napi rendszerességgel az egészségügyi állapotod változásaira.

Mivel a technológia is segít neked toppon maradni, így a legokosabb választás kihozni a maximumot ezekből az appokból, kiegészítőkből és önmagadból egyaránt. A kiegészítőkről fontos megjegyezned azt is, hogy nem csak abban segítenek, hogy mindig jól és egészségesen nézz ki, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a mentett adatok által orvosaid minél pontosabb diagnózisokat állítsanak fel.

Összességében az egészségügyi alkalmazások és kiegészítők használatával csak jól járhat az ember. Ha esetleg van valami tipped vagy kérdésed a felsorolt szerkentyűk és appok használatával kapcsolatban, ne légy szégyenlős, írj nyugodtan kommentet és mi igyekszünk segíteni neked!

(forrás és képek: www.makeuseof.com)

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.