Mire jó a MacBook-on az USB-C csatlakozó?

2022.06.28 0 hozzászólás 3006 olvasás
Mire jó a MacBook-on az USB-C csatlakozó?

Sokan szidták megjelenésükkor a 2016-os MacBook Pro-kat, mivel levettek róla minden csatlakozót és csak USB-C csatlakozó valamint autioátvitelre alkalmas jack maradt az oldalán. A legtöbben a sima USB portokat és az sdkártya olvasót hiányolták. Mutatjuk, hogy mi erre a megoldás!

Talán tudod milyen fárasztó mikor a MacBook-ot a munkahelyen monitorra kötve, billentyűzettel és egérrel használva minden érkezéskor vagy induláskor egy marék kábellel kell foglalkoznod. Arról nem is beszélve, ha napközben többször el kell hagynod az asztalodat meetingek, vagy brainstormingok miatt - ahova természetesen gép nélkül nem mész. Ráadásul nem is szép látvány. Az Apple azzal, hogy csak USB-C csatlakozót hagyott a MacBook-jai oldalán, azt tervezte elérni, hogy az efféle problémák ne legyenek jelen a jövőben. Ettől függetlenül igaz, hogy nehéz hozzászokni, de hosszú távon nagyon is megéri! Érthető, ha fel vagy háborodva hiszen nem lehet mindent vezeték nélküli hálózaton elintézni.

A megoldás azonban egyszerű!

Az USB-C csatlakozó olyan képességekkel van felruházva, amiről nagyon sokan nem tudnak. Képes rajta keresztül a MacBook szinte minden típusú kapcsolatot létesíteni. Ezen keresztül kommunikálhat a hálózaton, adhat ki képet külső monitornak, vagy fogadhat akár több USB-s eszközt is egyszerre. Ennek a csatlakozónak tehát az a szerepe, hogy helyettesítsen minden mást. Természetesen ehhez még évek kellenek, de az út már megkezdődött!

macbook_usb-c_thunderbolt3

Érdemes tehát kihasználni, a benne rejlő lehetőségeket. Erre az egyik legjobb megoldás a Gmobi által gyártott Multi-port USB-C Hub. Ez az eszköz egyetlen USB-C csatlakozóba dugva azonnal elérhetővé tesz két darab normál USB 3.0 (5 GB/s) csatlakozót, egy normál SD és egy microSD kártyaolvasót, valamint egy újabb USB-C csatlakozót. Ez utóbbi akár 4K felbontást is képes kezelni, de használhatjuk hang, vagy az iPhone készülékünk csatlakoztatására is. Könnyű, eloxált aluminium burkolatának köszönhetően nyugodtan magaddal viheted bárhova.

apple-lightning-usb-c-kabel

Ha csak iPhone vagy iPad készüléked szeretnéd csatlakoztatni a MacBook-odhoz, köztes átalakító nélkül akkor sem kell aggódnod, mert enélkül is megteheted. Csak be kell szerezned egy USB-C - Lightning kábelt:

Ebből látszik, hogy habár van ami kényelmetlennek tűnik, találni benne logikát. Ameddig nem jutunk el a célig, addig sem kell minden korábbi megszokást nélkülöznünk. 

Remélem segített a fenti információ. Ha további kérdésed van, nyugodtan tedd fel kommentben!