iPhone 6 - Zafírkristály üveg vagy Gorilla Glass?

2022.06.29 0 hozzászólás 2711 olvasás
iPhone 6 - Zafírkristály üveg vagy Gorilla Glass?

Az iPhone 6 megjelenése volt az első ahol felröppent a hír, miszerint zafírkristályt használnak majd az akkor kiérkező készülék előlapi üvegeként. Ugyan végül bebizonyosodott, hogy nem így tettek, mégis van akit ma még ez a kérdés foglalkoztat, akár az iPhone 6-al akár későbbi készülékek kapcsán. Itt vannak a pontos adatok és a magyarázat arra, ami ugyan ritkán, de még mindig kérdés, bizonyos felhasználói körökben.

Miért nem használt az Apple zafírkristályt az iPhone 6-nál?

Számtalan oka van annak, hogy az Apple nem zafírkristály üveget használt az iphone 6-nál - és a későbbi készülékeknél -, íme a három legfontosabb tény:

  • nehéz
  • drága
  • könnyen törik

Ezek mind érthető okok, gondoljunk csak bele: az Apple folyamatosan arra törekszik, hogy vékonyabbá, könnyebbé tegye a készülékeit, különös hangsúlyt fordítva az iPhone-ra. A zafírkristály üveg 67%-al többet nyom, mint a jelenleg használt Gorilla Glass, tehát a 6-os generáció méretnövekedésével sokkal nagyobb többletsúlyt keletkezett volna a zafírkristály üveg használatával. Az árbeli különbségek (a zafírt 10-szer drágább előállítani) talán még a súlytöbbletnél is nyilvánvalóbbá teszik a zafír mellőzését.

Akkor mit használt az Apple az iPhone 6 üvegénél?

oledfinalf

Forrás: www.corninggorillaglass.com

Az iPhone 6 üvegfelülete Gorilla Glass, bár az Apple és a Gorilla Glass-t gyártó Corning cég sem ismerte ezt el hivatalosan, de a két vállalat közötti nyilvánosan megtekinthető pénzmozgás erre enged következtetni. Ugyan a Corning maga is elismerte, hogy a zafírkristály kevésbé karcolódik, mint a saját termékük, ugyanakkor kiemelték, hogy az előállítása sokkal környezetszennyezőbb és drágább, valamint a töréstesztek kimutatták, hogy egy akkora felületen mint az iPhone 6 és 6 Plus üvege, a zafírkristály könnyebben törik.

Zafírkristály használata a jelenlegi termékpalettán

Minden hátránya ellenére az Apple és a piacvezető zafírkristály üveg gyártó GT Advanced Technologies kutatói között egyre szorosabb az együttműködés, hiszen nem titkolt cél, hogy a jövőben bemutatkozó Apple termékek már zafírkristály üveget viseljenek.

Az Apple-nek így is rengeteg zafírkristály borításra van szüksége a jelenlegi termékpalettájához, mert az iPhone Touch ID-s home gombján, valamint a kamera lencse burkolatán is zafírkristály üvegborítás van.