Karcálló-e az Apple Watch Sport kijelzője?

2022.06.29 0 hozzászólás 6916 olvasás
Karcálló-e az Apple Watch Sport kijelzője?

Az Apple Watch a cupertínói gyártó első okosórája, amely három különböző típusban készült, és két különböző - egy kisebb 38 mm-es és egy nagyobb 42 mm-es - méretben is kapható. A legolcsóbb a Sport, a középkategória az Apple Watch, míg a prémium darab az Edition. Ezek között a külsőben, így a borító üvegében is van különbség: a Watch és az Edition kiadások kijelzője zafírüveget, a Sport pedig Ion-X-et kapott.

Ezek a készülékek természetesen nem mai darabok, mégis érdekes lehet kicsit megvizsgálni, hogy a ma már sokadig verziókat mik előzték meg korábban.

Zafírüveg - Apple Watch és az Edition

A két drágább modell, az Apple Watch és az Edition kijelzőjét zafírüveg védi. Rengeteg videó található róla a neten, ahol bebizonyítják milyen jól bírja egy csiszolópapír, egy kalapács és egy fúró megpróbáltatásait az Apple Watch zafírüvegje. Nem hiába a zafír a második legkeményebb anyag a Földön...

Ion-X - Apple Watch Sport

Az Apple Watch Sport változatot nevéből eredően is elsősorban fitnesz és sport alkalmazásra tervezték. Ezért a zafírüvegnél egy könnyebb és olcsóbb megoldást választottak hozzá. Így kerülhetett tehát a Sport kiadásra az Ion-X üveg, ami az Apple szerint jobban ellenáll a kopásnak és a karcoknak, mint a piacon kapható bármely okostelefon kijelzője. Ennek az anyagnak a karcállóságára volt tehát kíváncsi az Unbox Therapy-s Lewis Hilsenteger is. Hát szerzett egy Apple Watch Sport kijelzőt, és egy videós tesztben utána járt, hogy az valójában mit is bír.

Ahogy a fenti videóból kiderült, az Ion-X üveg kifejezetten jól megbirkózott a késsel és a kulccsal is. Ezek meg sem tudták karcolni az üveget. Majd jött egy dörzsis mosogatószivacs és két csiszolóvászon (egy durvább és egy finomabb) is. A finomabb hatására apróbb karcok már megjelentek, a durvább pedig kicsit be is mattította az Apple Watch Sport kijelzőjét.

watch_ps

 

Ez sokak szerint elég jó eredmény. A pesszimistább véleményformálók szerint viszont ez az eredmény - bár nem teljesen elszomorító -, azt jelenti, hogy az Apple Watch Sport kijelzője akár már 2-3 év után is zavaróan karcos lehet. Sőt a komolyabb sérülések következtében még a kisebb 38 mm-es Apple Watch Sport kijelzője is könnyebben berepedhet. Ez pedig értelemszerűen több Apple Watch kijelző cserét jelenthet a jövőben.

Ha pedig alaposabban végiggondoljuk, akkor valóban előfordulhat, hogy a dörzspapírhoz hasonló felülethez (például egy betonból készült vagy egy durván vakolt falhoz) ütjük az órát. Ezt a tényt pedig érdemes lehet figyelembe venni a vásárláskor is, hiszen a zafírüveg állítólag 10-15 évig is karcmentes maradhat.

maxresdefault-ps

A kérdést természetesen majd az idő és a mindennapos használat fogja csak megválaszolni, de annyi biztos, hogy az egyik leggyakoribb Apple Watch javítás a kijelző cseréje lesz.